Palaan takaisin esittämääni kysymykseen. Aina joskus joukkuelajeissa joku kaivaa esiin tilastoa "otteluiden lukumäärä joita joukkue on johtanut mutta silti hävisi pelin. Tyyliin joukkue A on pelannut 20 ottelua joista voitti 8 ja hävisi 12. Joukkue A johti yhdeksää peliä jotka se sitten hävisi.
Jossakin jalkapallossa ja jääkiekossa asia on helppo tilastoida. Pesäpallossa ja baseballissa tilanne on hieman erilainen koska näissä lajeissa joukkueilla on omat vuoronsa tehdä juoksuja jolloin vastustajalla tätä mahdollisuutta ei ole. Jos joukkue A tekee avaavassa sisävuorossa juoksun ja B omassa tasoittavassa sisävuorossaan kaksi juoksua, on mahdollista ajatella että joukkue A ei ole ottelua edes johtanut. Tämä tulkinta tehdään siinä tapauksessa jos asia tarkastellaan aina kunkin vuoroparin jälkeen kun molemmat joukkueet ovat käyneet sisä- ja ulkovuorossa eli pelanneet saman verran.
Jaa, jos aloittavalla tehdyt juoksut vaikuttavat tasoittavan vuoron pelaamiseen, on toinen joukkue ainakin saavuttanut etulyöntiaseman, ehkä sitä voisi johdoksikin sanoa.
Siis esimerkiksi tasoittavalla sisälle tuleva joukkue joutuu pelaamaan selkeästi korkeammalla riskillä, tai ulkopelijoukkue voi varmistella ja antaa vaikka yksittäisen juoksun. Ts. Pelaaminen on erilaista kuin tasatilanteessa.
Yhden juoksun johto tuskin vielä juurikaan vaikuttaa kummankaan peluutukseen ensimmäisissä vuoropareissa, mutta 10 juoksua saattaa jo jollain tapaa vaikuttaa pelaamiseen. Vaikka toisella joukkueella on jonkinlainen mahdollisuus tehdä tasoittavalla 11 juoksua.