Supervuoro Verkkolehti »

Tässä osassa muistellaan menneitä

LBC

Viestejä
4,260
Puuttuu paljonkin piiri- ja perussarjojen joukkueita. Jaalan Voima Valkealan Kajo, Ahvio, Tornionmäen isku. Iitti, Villikkala, KJK pesis ja eiks Sippolassakin ollut. Ja ainakin Kaksi maakkaria pelannutta elimäkeläisjoukkuetta, joista toinen käväisi muutaman kauden suomensarjaakin. Mitähän vielä...
 

LBC

Viestejä
4,260
Niin tietenkin @saveron viritys

Ja yksi mainittava tietenkin legendaarinen RuRi, joka kokeili heikolla taktiikallaan maakuntasarjaa myös. Mutta seuran kotipaikka on koukeroisesti Uuttamaata.
EDIT, nii...pelipaikkan oli Vastila, sehän kuitenkin on Pyhtäätä eikä Ruotsinpyhtäätä, eli laskuihin mukaan.
 
Viimeksi muokattu:

LBC

Viestejä
4,260
Nikan Dream team, ilmeisesti noin 1994 - 1995:
1 Jorma Pajunen 1V
2 Janne Vuorinen 3P
3 Kari Hakkarainen S
4 Kari Lindberg 2P
5 Jussi Kiikeri 2K
6 Matti Lautala 2V
7 Markku Löfman 3V
8 Mauri Pyhälahti L
9 Heikki Laine 3K

10 Ilpo Kytösalmi
11 Seppo Uusi-Oukari
12 Kari Kuusiniemi

Lake Oinonen PJ

Asiantuntija rankkasi siis Lindbergin Vaton Edelle, jota mieltä @Meltin sauna varmaan myös on. Ja Pyhis ohitti Tuomisen
Saattaisi tuosta tietenkin muutama nimi vaihtua, jos otetaan 25 seuraavan vuoden huiput, mutta mielenkiintoinen lista. Tuli vaan mieleen, kun kaikkien aikojen pelaajasta on keskustelut myös käynnissä.
 
Viestejä
524
Vastilahan kuului aikaisemmin Ruotsinpyhtääseen ja oli siellä myös RuRIn "huippuaikoina". Vastila ja (taisi olla Haavistokin ) liitettiin Loviisan seudun kuntaliitosten myötä Pyhtääseen noin kymmenen vuotta sitten. Riennolla oli innokas ja äänekäs kotiyleisö, vaikka menestys jäikin vaatimattomaksi.
Suomensarjassa pelanneista puuttui myös Haminan Työväen Palloilijat, joka pelasi 50-luvun alussa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pesäpalloa. Sen jälkeen HTP on profiloitunut sitkeäksi alasarjojen jalkapalloseuraksi, jonka henkinen koti ainakin oli Alakaupungissa. Merimiesravintola Kompassissa HTP:llä oli aikoinaan oikein kantapöytä.
 
Viestejä
524
Vielä Kauppilan Nikasta sen verran, että hänen pakinansa olivat tunnettuja myös muualla kuin Kouvolan Sanomien levikkialueella.
Itsekin opin lukemaan niitä ja tietysti myös Kouvolan Sanomien pesisselostuksia jo koulupoikana.
Muistan kun kerrankin odottelin kyseisen aviisin vapautumista Haminan vanhassa kaupunginkirjastossa, jonka lukusali oli perin ahdas paikka.
Parimetrinen mies luki Kouvolan Sanomia tuskastuttavan kauan. Lopulta hän nousi ja laittoi lehden hyllyyn. Mies oli HP:n kolmoskoppari ja myöhempi KPL:n joukkueenjohtaja Ilkka Porras. Hieno mies.
Nika oli varmasti KS:n tunnetuin urheilutoimittaja, vaikka hän päätoimisesti työskenteli opettajana. Nika oli myös Lehdistön joukkueen valitsija Liitto-Lehdistö -otteluun, joka oli kauden toinen arvo-ottelu veti ihan hyvin väkeä.
Maanantaisin Hesari ja Uusi Suomi olivat kovin varattuja kirjastossa jo urheilunkin takia, sillä Etelä-Kymenlaakon päivälehdet Kymen Sanomat, Etelä-Suomi ja Eteenpäin eivät ilmestyneet maanantaisin.
Myös Ilta-Sanomat kirjoitti noihin aikoihin paljon pesäpallosta peliselostuksia myöten. Lehti tuli Paavolan kioskille joskus myöhemmin iltapäivästä. Kioskilla saattoi oli iso porukka odottamassa Iltistä ja peliselostusta HP:n edellispäivän matsista.
 
Viestejä
4,126
...Valkealan Roima (ennen Kajoa), Verlan Kiri, Sippolan Kunto, Iitin Pyrintö, Elimäen Vauhti ja sen jälkeläinen LBC, joka taitaa olla sydäntä lähellä ko. nimimerkille. Mutta tietävätkö muut kuin LBC, mitä LBC tarkoittaa?
 
Viestejä
1,001
Mutta tietävätkö muut kuin LBC, mitä LBC tarkoittaa?
Vahva veikkaus löytyy :) Mutta jätetään muiden arvailtavaksi.

Kouvolassa pelasi myös Iso Nousu -niminen joukkue aluesarjaa tuossa 90-luvun lopulta 00-kymmenen puoleen väliin, kotikenttä Nevantiellä. Siitä jatkettiin sitten Nevantien Näpyn nimellä mikä on mainittu mm. Simo "Nalle" Vanhalan CV:ssä :) Mailakassin kantaja on sieltäkin aika tuttu :sneaky:
 
Viestejä
524
Menestyneimmästä elimäkeläissyntyisestä pesäpalloilijasta ei pitäisi olla epäselvyyttä.
Pesisseurojen hautausmaalta löytyy sellainenkin suomensarjaa pelannut porukka kun Sunilan Pallo-Karhut. En tiedä liittyykö mitenkään tunnettuun soutu-, painonnosto ja jääkiekkoseuraan Sunilan Sisuun (myöh. Titaanit).
Haminan seudulla pelasivat aikoinaan alasarjassa myös Neuvottoman Tarmo ja Myllykylän Tahti. Jälkimmäisen kasvatti on Harri Pousi, joka pelasi ainakin ykköstä ellei mestaruussarjaakin HP:n paidassa.
 
Viestejä
4,126
Menestyneimmästä elimäkeläissyntyisestä pesäpalloilijasta ei pitäisi olla epäselvyyttä.
Pesisseurojen hautausmaalta löytyy sellainenkin suomensarjaa pelannut porukka kun Sunilan Pallo-Karhut. En tiedä liittyykö mitenkään tunnettuun soutu-, painonnosto ja jääkiekkoseuraan Sunilan Sisuun (myöh. Titaanit).
Haminan seudulla pelasivat aikoinaan alasarjassa myös Neuvottoman Tarmo ja Myllykylän Tahti. Jälkimmäisen kasvatti on Harri Pousi, joka pelasi ainakin ykköstä ellei mestaruussarjaakin HP:n paidassa.
Kuka on menestynein elimäkeläinen pesäpalloilija? Ilmeisesti Vesa Mikkola. Hän taisi aloittaa juniorina suoraan KPL:ssä.

Harri Pousi on pelannut HP:ssa vuonna 1983 ykkössarjaa ja 1984 mestaruussarjassa 15 ottelua.
 
Viestejä
524
Mikkolan Vesuhan se on. KPL:ssä aloitti ja HP:ssä lopetti. Viimeinen sarjapeli yleisessä sarjassa taisi olla suomensarjassa.
 

LBC

Viestejä
4,260
Sanotaanko eetä @Nicotus vastasi tarkemmin, kuin mitä useimmat 70- ja 80- luvun alun pesäpallotuomarit alkukiilassa tuon sanoivat :LOL:
Mutta pitää oikaista sen verran, että meillähän oli fiinisti heittomerkki ja s siellä lopussa, eli Livedhill's

Elimäen Vauhti ja sen jälkeläinen LBC,
Varsinainen jälkeläinen ei ollut kyseessä, pelattiin alasarjoja vielä 80-luvulla yhtä aikaa, ja saattoi jopa olla kakkosjoukkueetkin yhtä aikaa molemmilla, mutta epävarma muisto on tuo. Vauhdin "jälkeläinen" liiton sarjoissa kylläkin.

Mikkolan Vesuhan se on.
Vesusta ei Elimäelle kasvattajaseuramaksuja tosiaan saatu. Siinä on myös kaveri, joka näytti jo 10-vuotiaana sen, miksi jostain tulee pelimies ja jostain ei. Ihan ylivoimainen pallovarmuus jo silloin. Eleetön Sami Partanen. Lyöjäkuninkuutta pohjustettiin muistaakseni ainakin yhden talven ajan "yksityisharjoittelussa" Eki-isän kanssa vielä siinä vaiheessa, kun nousi Koplan ykkösrinkiin. Nikan kirjastakin löytyi havainto lyöjäkyvyistä 1983, kun koulutti 18-vuotiaana Jomin kanssa RPL:n tolppalukkari Smolanderia.

Vesan lyöntivalikoimiinhan kuului myös aika ilkeä kakkosrajaleikkuri. Eräs Seinäjoen senaikainen sieppari avautui minulle yli kymmenen vuotta aiemmin pelatusta ottelusta sanoin: "sitten alkoi jumalauta Vesa Mikkola -show". Taisi mennä muutama niinku ohi.

Oli yksi niistä kultaisista sukupolvista muutenkin koko ikäluokka, taisi tulla E - B -mestaruuksia lähes putkeen. Mutta kuten aiemminkin totesin, ei tuloutunut sitten 80-luvun lopulla hirveän hyvin.

Kyllä Vesa on varmaan Öljymäen ykkönen, mutta onkohan Pepe Hannulalla(?) vielä enemmän Itä-Länsiä ja titteleitä.
 
Viestejä
13,041
Kyllä Vesa on varmaan Öljymäen ykkönen, mutta onkohan Pepe Hannulalla(?) vielä enemmän Itä-Länsiä ja titteleitä.

Pepellehän toi Itä-Länsi -kisa menee 11-8. Mitalit 16-4 Liitto-Lehdistö kuitenkin Vesulle 4-2.
 
Viestejä
4,126
Oli yksi niistä kultaisista sukupolvista muutenkin koko ikäluokka, taisi tulla E - B -mestaruuksia lähes putkeen. Mutta kuten aiemminkin totesin, ei tuloutunut sitten 80-luvun lopulla hirveän hyvin.
Niin oli. KPL:n B-pojat voittivat kultaa vuonna 1982. Joukkueessa pelasivat mm. Mikkola. Paavo Hämäläinen, Jarkko Vesalainen, Matti Niemelä ja Pekka Hasu. Muita en muista. Olisiko ollut peräti Aslak Kaikko kopparina? Vieläkin harmittaa, kun minun rankkauksessani joukkueen paras eli Vesalainen muutti 19- vuotiaana Poriin ja lopetti uransa. Niemelä pelasi muutaman kauden mestaruussarjaa ja lopetti 24-vuotiaana.

Kun tsekkasin tuon mestaruusvuoden, tein samalla havainnon, että KPL on voittanut junioreissa yhteensä 66 mitalia. Niistä eniten on tullut juuri B-pojissa eli 22 mitalia. A:ssa on tullut 15, C:ssä 12, D:ssä 6, E:ssä 7 ja F:ssä 3.
 

LBC

Viestejä
4,260
Samaa mieltä Jakesta, taisi pelata vielä kakkosvahtina ainakin nousuvuonna 1983, mutta pelasiko enää mestaruussarjaa ollenkaan. Aslak saattoi tässä ikäluokassa pelatakin, mutta oliko kopparina? Mieleen tulee Narde Kauppinen (mahtoiko olla sukua Ilkalle) ja sit toinen koppari Bobby(?) Julkunen ja siirtyminen päälajina jääkiekkoon. Nämä molemmat taisi tosiaan myös liueta rivistä melko nopeaan. Vähän hatarien muistikuvien varassa, mutta noin muistan.

Mutta riittihän 70-luvulla kultaisia sukupolviakin putkeen,niin kuin noista mitaleista näkyy. (Henttonen-Ekroth-Pekkalin-Jääskeläinen + kumppanit ja Kannelkoski-Vahteri-Oksanen-Harjula + kumppanit. Ja oliks Mikko Vilkastuskin tuossa)
 
Viestejä
246
Tälle sivulle sopinee hyvin tällainen tietojen keruu.
Kyse on "tähtipelaajien" eli yli tuhannen pörssipisteen pelaajista.
Sivuilla mrasilainen.com on paljon pelaajakortteja, mutta niistä puuttuu joitakin tietoja.
Tässä lista, joihin niitä tämän sivuston asiantuntijat voivat lisätä. Täytä avoimet kohdat.
Kiitokset kaikille jo etukäteen.

Pelaajasynt.paikkakasvattajaseura
Simo EerikäinenHyvinkään Tahko
Teemu HaatajaSiilinjärven Pesis
Pasi PohjolaMuhoksen Pallo-Salamat
Rauli RapoRiihimäen Pallonlyöjät
Vesa MikkolaKouvolan Pallonlyöjät
Jari Viitasalo
Tuomas TervonenPyhäjärven Pohti
Hannu Litmanen
Jorma PajunenKankaanpään Maila
Timo Keränen
Pertti Laakso
Kari KallioVähänkyrön Viesti
Veijo ParhialaHalsuan Toivo
Markus KettunenKauhajoen Karhu
Pertti KurppaUlvilan Pesä-Veikot
Janne MonniKiteen Pallo-90
Markku LöfmanSuonenjoki
Jarkko PerttulaSiilinjärven Pesis
Raimo Papinaho
Antero Vatto
Hannes RajalaIlmajoki
Pertti WirtanenSotkamo
Jouni Korkiamäki
Markku Lintunen
Martti Vuosjoki
Jouko Kaijanen
Kalevi IhalainenKotka
Mika LaatikainenRaahen Vesa
Vesa KaukiainenHaminan Palloilijat
Marko HonkolaSeinäjoen Maila-Jussit
Ilkka Kauppinen
Jari Karjanlahti
Markku VainioAlajärvi
Kari UosukainenImatran Pallo-Veikot
Hannu KiuruKouvolan Pallonlyöjät
Petri RaittilaKankaanpään Maila
Kimmo PulliainenHyvinkään Tahko
Pekka Henttonen
Jarno KaksonenKiteen Urheilijat
 
Viestejä
524
Tässä muutamia vastauksia: Vesa Mikkola on syntynyt Elimäellä, Hannu Litmanen Outokummussa, ensimmäinen seura Outokummun Partio, Veijo Parhiala on syntynyt Halsualla, Vesa Kaukiainen Haminassa.
Kouvolalaiset vastaavat varmasti monen KPL:n kasvatin osalta.
 
Viestejä
524
Tässä osioissa on monia vuosia sitten ollut joitakin viittauksia aiheeseen pesäpallo-ottelut ja poliisisaatto. Juttuja poliisisaatoista oli aikoinaan niin valtakunnallisissa lehdissä kuin maakuntalehdissäkin. Eivätkä saatot olleet pelkästään pesäpalloiluun liittyvä ikävä lieveilmiö. Jääkiekkossakin niitä nähtiin siihen aikaan, kun pelattiin taivasalalla ja tuomarit joutuivat poistumaan areenoilta yleisön joukossa. Ehkä pahamaineisin paikka tässä mielessä oli Savonlinnan Pallo-Kerhon kotimonttu Talvisalon tekojäärata.
Muun pohjalainen pesisfani leukaili aikoinaan, etteihän se ole ottelu eikä mikään, josta tuomarit eivät poistu poliisisaatossa.
Pesäpalloväen Joulussa (mielenkiintoinen lehti, jonka sain joka vuosi joululahjaksi) oli kerran kovin henkilöön käyvä kuvaus tuomarin epäonnistuneesta toiminnasta - tuomaria kutsuttiin jutussa suorasukaisesti Lakeuden surunlapseksi - ja joutumisesta lynkkauksen partaalle.
Haminassa oli useamman kerrankin kovia kähinöitä varsinkin HP-IPV -otteluissa ja muistamani mukaan poliiseja tai ainakin järkkäreitä tarvittiin turvaamaan tuomareiden fyysinen koskemattomuus. Hamina-Imatra -matsi jouduttiin uusimaankin 60-luvulla tuomarivirheen takia, mikä takasi komean katsojamäärän uusintapeliin.
Mutta kaikkien lähimpänä yleistä mellakkaa oltiin Vallikentällä 15. kesäkuuta 1969. Mitalisuosikkeihin kuulunut Hamina hävisi noin kolmetuhantisen kotikatsomon järkytykseksi sarjatulokas Senäjoen Maila-Jusseille hellesäässä 2-8. SMJ takoi juoksuistaan viisi yhdeksännessä sisävuorossa.
Katsojien mielestä karmeat tuomarivirheet siivittivät SMJ:n yllätyspaukkua. Hampaisiin joutuivat erityisesti imatralaiset päätuomari Olli Sintonen ja syötönvalvoja Martti Beloff. Pelin jälkeen kentällä oli varmaankin 1500-2000 katsojaa ja kova mekkala. Poliiseja tarvittiin järjestymisten avuksi apuun, jotta tuomarikaksikko pääsi ehjin nahoin autoihinsa.
Joko Kymen Sanomissa tai Etelä-Suomessa oli etusivulla kuva, jossa Haminan poliisimestari Alarik Viras yrittää rauhoitella vellovaa yleisömassaa. Tapaus uutisoitiin myös valtakunnallisesti ja jopa Suomen Urheilulehdessä oli myöhemmin ottelun kuohuista iso juttu. Erikoisin peliselostus oli Hesarissa. Jutun kirjoittanut lehden urheiluavustaja TK eli paremmin koripallotuomarina ja kirjakauppiaana tunnettu Tuovi Kääriä piti yleisön kuumenemista Sintoseen ja Beloffiin "oikeutettuna."
Seinäjokinen Ilkka-lehti kirjoitti, että pettyneet haminalaiset purkivat pelin jälkeen tunteitaan ajamalla ympäri ympyräkatuja. Ilkan mukaan tuomarit joutuivat pakenemaan yleisöä kuin jänikset.
Ottelua muistellaan myös Seinäjoen Maila-Jussien historiikissa.
Olen keskustellut kohumatsista vuosikymmeniä myöhemmin Olavi Sintosen kanssa. Hän sanoi että tilanne peli oli pelottava. Sintonen uskoi, että he saivat Beloffin kanssa katsojien vihat päälleen nimenomaan imatralaisuutensa takia. Kakkospesätuomarina ollut helsikiläinen Antti Heinonen välttyi aggressioilta.
 
Viestejä
1,236
Ei Hamina huonolle hävinnyt. SMJ oli hopealla tuona vuonna. Joukkueessa oli loistavia pelimiehiä, mieleen jäi nuorena pojan kollina erityisesti Ossi Rajala. Ossi oli monipuolinen pelimies, juoksu sujui, samoin heitto oli raju ja lyöntivalikoimaa löytyi. Mielestäni Ossia voidaan pitää yhtenä parhaimmista pesäpalloilijoista kautta aikain. 2-polttajan varmasti paras.
 
Viestejä
1,431
Tässä osioissa on monia vuosia sitten ollut joitakin viittauksia aiheeseen pesäpallo-ottelut ja poliisisaatto. Juttuja poliisisaatoista oli aikoinaan niin valtakunnallisissa lehdissä kuin maakuntalehdissäkin. Eivätkä saatot olleet pelkästään pesäpalloiluun liittyvä ikävä lieveilmiö. Jääkiekkossakin niitä nähtiin siihen aikaan, kun pelattiin taivasalalla ja tuomarit joutuivat poistumaan areenoilta yleisön joukossa. Ehkä pahamaineisin paikka tässä mielessä oli Savonlinnan Pallo-Kerhon kotimonttu Talvisalon tekojäärata.
Muun pohjalainen pesisfani leukaili aikoinaan, etteihän se ole ottelu eikä mikään, josta tuomarit eivät poistu poliisisaatossa.
Pesäpalloväen Joulussa (mielenkiintoinen lehti, jonka sain joka vuosi joululahjaksi) oli kerran kovin henkilöön käyvä kuvaus tuomarin epäonnistuneesta toiminnasta - tuomaria kutsuttiin jutussa suorasukaisesti Lakeuden surunlapseksi - ja joutumisesta lynkkauksen partaalle.
Haminassa oli useamman kerrankin kovia kähinöitä varsinkin HP-IPV -otteluissa ja muistamani mukaan poliiseja tai ainakin järkkäreitä tarvittiin turvaamaan tuomareiden fyysinen koskemattomuus. Hamina-Imatra -matsi jouduttiin uusimaankin 60-luvulla tuomarivirheen takia, mikä takasi komean katsojamäärän uusintapeliin.
Mutta kaikkien lähimpänä yleistä mellakkaa oltiin Vallikentällä 15. kesäkuuta 1969. Mitalisuosikkeihin kuulunut Hamina hävisi noin kolmetuhantisen kotikatsomon järkytykseksi sarjatulokas Senäjoen Maila-Jusseille hellesäässä 2-8. SMJ takoi juoksuistaan viisi yhdeksännessä sisävuorossa.
Katsojien mielestä karmeat tuomarivirheet siivittivät SMJ:n yllätyspaukkua. Hampaisiin joutuivat erityisesti imatralaiset päätuomari Olli Sintonen ja syötönvalvoja Martti Beloff. Pelin jälkeen kentällä oli varmaankin 1500-2000 katsojaa ja kova mekkala. Poliiseja tarvittiin järjestymisten avuksi apuun, jotta tuomarikaksikko pääsi ehjin nahoin autoihinsa.
Joko Kymen Sanomissa tai Etelä-Suomessa oli etusivulla kuva, jossa Haminan poliisimestari Alarik Viras yrittää rauhoitella vellovaa yleisömassaa. Tapaus uutisoitiin myös valtakunnallisesti ja jopa Suomen Urheilulehdessä oli myöhemmin ottelun kuohuista iso juttu. Erikoisin peliselostus oli Hesarissa. Jutun kirjoittanut lehden urheiluavustaja TK eli paremmin koripallotuomarina ja kirjakauppiaana tunnettu Tuovi Kääriä piti yleisön kuumenemista Sintoseen ja Beloffiin "oikeutettuna."
Seinäjokinen Ilkka-lehti kirjoitti, että pettyneet haminalaiset purkivat pelin jälkeen tunteitaan ajamalla ympäri ympyräkatuja. Ilkan mukaan tuomarit joutuivat pakenemaan yleisöä kuin jänikset.
Ottelua muistellaan myös Seinäjoen Maila-Jussien historiikissa.
Olen keskustellut kohumatsista vuosikymmeniä myöhemmin Olavi Sintosen kanssa. Hän sanoi että tilanne peli oli pelottava. Sintonen uskoi, että he saivat Beloffin kanssa katsojien vihat päälleen nimenomaan imatralaisuutensa takia. Kakkospesätuomarina ollut helsikiläinen Antti Heinonen välttyi aggressioilta.
Onneksi ei täällä olla ihan niin tosissaan kuin Kolumbiassa 1994 kun Escobar teki oman maalin.....ei tykätty kotimaassa!
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös