Vs: pudotuspelit 2015, puolivälierät
Ei hyvää päivää! Siis oikeesti väität että sieltä ruudulta 5 sentin takkudella niitä mittailet?
Mikähän siinä on niin ylivoimaisen vaikeaa? Varsin hyvälaatuinen video kiinteällä kameralla kuvattuna, millimetrimittakin on keksitty kuten myös pysäytyskuva. Ei etu-, eikä takalinkkuja. Loppu on matematiikkaa.
Kirjoituksestasi huomaa, ettet ole syöttöjä koskaan tuominnut. Kukaan syöttötuomari ei peilaa korkeutta jonkun kiintopisteen kautta.
En ole mikään "lähteenmäki" ja voi olla, ettei ole vielä edes 100 ottelua täynnä syöttötuomarina, useita kymmeniä kuitenkin.
Tuolla taivaalta haettavilla kiintopisteillä tarkoitin juuri sitä, että syöttötuomarilla ei ole samanlaista mahdollisuutta arvioida syötön korkeutta kiintopisteen avulla kuin katsomossa istuvalla kun ne pahuksen pilvetkin tahtovat liikkua...
Syöttöä on myös paljon hankalampi tuomita katsomosta (alaviistoon) kuin kotipesästä. Jos olisi helpompi katsomosta, kai pesiksessä olisi kuudes tuomari, joka hoitaisi syöttöjen tuomitsemisen sieltä. Kotipesä on paras paikka tuohon, jopa parempi kuin video. En usko, että mitenkään pääset videolta viiden sentin tarkkuuteen, kun siinä on tuo sama ongelma kiintopisteen kanssa..
Tästä olen eri mieltä, mutta toki katsomosta käsin on helpompi ottaa kantaa vain syötön korkeuteen. Pitää vaan asettua oikealla korkeudelle, ettei joudu arvioimaan alaviistoon, eikä yläviistoon (kuten st). No toki sieltä saisi helpommin pois myös laudan etupuolelta lautasen ulkopuolelta tapahtuvat syötöt, joita syöttötuomarin vinkkelistä on mahdoton tarkasti arvioida.
Mikä ongelma viedoarvioinnissa on kiintopisteen kanssa? Kamera pysyy paikallaan ja kuvan saa pysäytettyä. Pahoissa etu- ja takalinkuissa syntyisi vääristymää, jos kamera on ylhäällä kuten yleensä, mutta nyt nuo kaikki matalat kopsahtivat lautaselle.
Meikäläistä ihmetyttää, ettei nykytekniikan avulla pystytä mittaamaan syötön korkeutta tarkasti vaan luotetaan tuomareiden harottaviin silmiin. Vaikkapa mäkihypyssä luovuttiin inhimillisistä mittamiehistä tekniikan hyväksi jo 30 vuotta sitten. Miksei sama ole mahdollista pesäpallossa?
Kuten tuossa aiemmin jo kirjoitinkin, muistan, että tällaista laitetta kehiteltiin joskus 80- tai 90-luvulla, mutta en tiedä mihin se projekti karahti. Toimintamalli oli se, että st sai korvaansa äänimerkin, kun syötetty pallo ylitti vaaditun korkeuden, joten kaaren tehtävää sillä ei ollut tarkoitus helpottaa.
Ja kauan se kesti muuten mäkihypyssäkin. Huvittavaa oli, että vielä Nykäsen aikoihin välillä kiisteltiin hyppyjen pituudesta, kun tarkkuus kuitenkin oli ja on edelleenkin vain puoli metriä. Samaan aikaan kuitenkin vesihiihdossa hypyt pystyttiin mittaamaan 10 sentin tarkkuudella...