Aloitetaanpa peli tänä vuonna kesä-, heinä- tai elokussa tai sitten ensi vuonna, ollaan suurella todennäköisyydellä sen tosiasian edessä, että jonkinmoinen joukkueiden tartuntariski on olemassa. Jos lähdetään siitä, ettei voi aloittaa sarjoja niin kauan kuin pienikin riski on olemassa, voi todellakin käydä niin, ettei pelata moneen vuoteen. Pesäpallossa, urheilussa yleensäkin ja muissakin asioissa tullaan siihen, että jonkinmoinen normaali elämä aloitetaan, hyväksytään pieni riski ja samalla yritetään sitä pienentää.
Miten turvata joukkueita laajoilta virustartunnoilta? Harjoituksissa ja peleissä vältetään pukukoppielämää, ei kokoonnuta rinkiin ennen peliä, aikalisillä eikä ottelun jälkeen, pidetään kaarella pientä etäisyyttä jne. Tällä hetkellä laitetaan sairastuneen altistamat ilmeisesti 2 viikon karanteeniin. Näin ei voitane jatkaa ikuisuuksiin. Siirrytäänkö joskus siihen, että vain sairastunut on karanteenissa, koska välttämättä edes saman perheen muut jäsenet eivät sairastu? Onko karanteenin pakko olla pitemmänkin aikaa aina se 2 viikkoa? Voisiko ajatella, että altistuneet ovat karanteenissa vain esim. viikon ja seurataan oireiden ilmaantumista? Toki terveysviranomaiset määräävät näistä. Testeillä voidaan todeta kait jo alle viikossa, onko altistunut saanut koronan.
Joukkueiden ringit junioreilla laajennettuina lienevät 18 - 24 pelaajaa. Siten olisi aina 6 - 12 pelaajaa, jotka voisivat korvata sairastuneita tai karanteeniin laitettuja. Juniorit saiusivat sitä kaivattua sisäänajoa ja näytön paikkoja. Jotain positiivistäkin siis. Jos on aina laitettava karanteeniin koko joukkue eli 12 pelaajaa, pelinjohtajat, huoltajat jne., vastassa ollut joukkue ja tuomarit, ei pesistä nykykäytännön mukaan pelata pitkään, pitkään aikaan.
Mielestäni Pesäysit ei ole ajatellut asiaa loppuun asti, vaan maksimoi lyhyellä tähtäimellä turvallisuutta. Se on toki ymmärrettävää. Suomi ja valtaosa koko maapalloa on omaksunut melko yhtenäisen linjan varovaisuudessa. Terveysviranomaisten viesti lisättynä median kokonaisvaltaisella pelottelulla on mennyt kiitettävästi läpi. Tässä voidaan puhua propagandan voitosta. Wikipedia:
"Propaganda (lat. propaganda, 'levitettävä asia') on aatteen tai opin järjestelmällistä levitystä, jolla pyritään muokkaamaan mielipidettä. Propaganda on tavoitteellista, harkittua ja järjestelmällistä pyrkimystä manipuloida ihmisten uskoja, asenteita tai tekoja. Propaganda luo mielikuvia ja pyrkii hallitsemaan mieliä."
Pelottelu on yksi käytetyimpiä propagandan välineitä. Tiedän, että nyt monet hyppäävät takajaloilleen. Tästäkin olisi hyvä keskustella kiihkottomasti. Propagandaan hurahtanut ei yleensä milloinkaan myönnä olevansa sen uhri, vaan korostaa omaa kykyään ajatella viileän rauhallisesti.