Tronen jutut mainioita, kaikille vähän perustietoa, mutta tulkitsenko oikein näitä tilastoja, että tämä kesä on ed verrattuna hyvin surkeaa luettavaa?
Sisäpeli on tilastojen valossa heikointa vuosikausiin. Kotiutusten osalta tätä tiedettiin pelätäkin varsinkin kun toisesta vahvasta lyöjäjokerista luovuttiin. Mutta vaihtotilastojen surkeutta en ainakaan itse osannut ennen kauden alkua pelätä.
Toki kaikki on on vielä mahdollista, jos avainpelaajat pysyvät terveinä ja löytävät parhaan vireensä. Mutta kyllähän esimerkiksi Patova on tänä vuonna ollut varjo viime kausista (2023 kärkilyönnit 56,90%, tällä kaudella 45,78%). Samoin Kyhyräinen ollut pettymys tänä vuonna mailan varressa hienosti menneen viime kauden jälkeen (2023 kärkilyönnit 58,73%, tällä kaudella 35,14%). Tosin tähän loukin lisäksi vaikuttaa vähiin jäänyt vastuu: viime kaudella Bragge peluutti Kyhyräistä ulkona ja ykköskärjessäkin (mihin toki silloin rosterin kapeus suurena syynä) ja mielestäni Samu vastasi erittäin hyvin huutoon. Kovasti ainakin itse odotin, että Samu olisi tällä kaudella saanut enemmän vastuuta.
Myös Nisun alkukausi oli takkuinen ja vaikka onkin nyt jo hieman paremmassa terässä niin koko kauden mitassa tilastot vielä aika karut: Nisun tämän kauden kotiutusprosentti (37,93%) on hänen heikoin sitten kauden 2009 (33%). Viime kaudella Nisun kotiutusprosentti runkosarjassa oli 45,57% ja loistavasti menneellä toissakaudella 54,64%.
Selkeästi tasoaan sisäpelissä puolestaan on nostanut lähinnä Lehtola (2022 kärkilyönnit 40,38%, tällä kaudella 50,00%). Lisäksi Ikonen on parantanut merkittävästi kotiutuksiaan (2023 56,41% vs. 2024 70,00%, uran paras). Toki myös Alanen parantunut entisestään, mutta Peetun kohdalla se suurin hyppy tapahtui jo viime kaudella.
Eskelistä toistuvasti tunnutaan kritisoivan, mutta hän on kuitenkin 1-2 -väliä tälläkin kaudella vaihtanut ihan ok-tehoilla 63,74% tehoilla. Viime kaudella meni toki vielä paremmin, 68,97%. Eskelinen siis pelannut about perustasollaan, mikä ei huono, mutta kuitenkin vielä kaukana superin huippuvaihtajien tasosta (esim. Niko Korhonen 82,46%, Onni Määttä 79,38%, Aku Kettunen 78,13%). Eskelisellä tosin on yksi tuon tason huippukausi takanaan (2020 78,33%), joten potentiaalia nyt nähtyäkin parempaan pitäisi kyllä olla.
Myös Nurmion eteneminen on edelleen huippuluokkaa ja samalla tasolla kuin viime kaudella (kärkietenemiset / kärkietenemiset + kärkipalot: 2023 76,29% vs. 2024 76,40%). Kentällemenoissa (67,16%) kuitenkin ehkä hieman petrattavaa viime kauteen verrattuna (79,26%).
Entä sitten keskeiset Tahkon uudet vahvistukset? Toikka taidettiin hankkia ensisijaisesti kotiuttaja-vaihtajajokeriksi eli Koren vanhaan rooliin, vaikka tänä vuonna onkin pelannut tähän mennessä suurimmaksi osaksi yhdeksikössä. Toikan kärkilyöntiprosentti (47,92%) on selkeästi heikompi kuin edelliskaudella IPV:ssä (59,22%). Vaikka lyötyjä on tullut jo miltei tuplat viime kaudesta, tämän kauden kotiutusprosentti (61,76%) on kuitenkin selkeästi heikompi kuin viime kaudella (81,25%, uran paras). 2-3 -vaihtojen kohdalla kärkilyöntiprosentti on vain hieman viime kautta heikompi (62,07% vs. 67,57%), mutta 1-2 -vaihtojen kohdalla tehot ovat pudonneet miltei puoleen (27,27% vs. 51,90%). Toikka ei ole siis tällä kaudella selvästikään ole pelannut parhaalla tasollaan. Koska Toikka voi sisäpelin osalta pitää sinällään Koren korvaajana niin herrojen välinen vertailu perustelua: Koren tämän kauden kärkilyöntiprosentti (43,55%) on Toikkaa heikompi ja ero vielä selkeämpi kotiutusprosenteissa (41,38%). Eli ainakaan tilastojen valossa ”Kore takaisin” -vaatimuksille ei ole katetta. Lisättäköön vielä, että Toikan tämän kauden kotiutusprosentti on parempi kuin Korella viime kausina.
Kontio puolestaan taisi tulla ainakin osittain korvaamaan Huuskon ja Kuitusen rooleja. Kontion kohdallakin tämän kauden kärkilyöntiprosentti (58,40%) Tahkossa on heikompi kuin viime kaudella (61,01%) edellisessä seurassaan (JymyJussit), mutta vain hieman. 2-3 -vaihdot ovat sujuneet selvästi viime kautta heikommin (55,26% vs. 84,62%) ja myös 1-2 -vaihdot jonkin verran heikommin (55,56% vs. 65,61%). Kotiutukset (87,50% vs. 66,67%) ja kentällemenot (62,50% vs. 35,71%) puolestaan ovat sujuneet selvästi viime kautta paremmin. Jos Kontion statseja vertaa Huuskoon, niin Huuskon tämän kauden kärkilyöntiprosentti (49,17%) on Kontiota heikompi, mutta kahdella viime kaudella (2023 63,97%, 2022 68,98%) selvästi parempi. Erityisesti 2-3 -vaihdoissa viime kausien Huusko (2023 73,33%, 2022 73,63%) oli parempi kuin tämän kauden Kontio, mutta tällä kaudella Huusko (45,71%) on suoriutunut noista vaihdoista Kontiota heikommin. Samoin 1-2 -vaihtojen, kentälle menojen ja kotiutusten osalta Kontio on tänä vuonna suoriutunut Huuskoa paremmin. Eli varsinkin tämän kauden otteiden valossa Kontio on kelpo ”korvaaja” Huuskolle. Kuituseen hieman vaikeampi Kontiota verrata, koska Kuitti on tällä kaudella IPV:ssä pelannut sen verran puhtaasti ykköskärkenä. Kentällemenot (75%) Kuitusella ovat olleet tällä kaudella todella kovat (uran parhaat), mutta vaihtolyöntiyrityksiä ykköskärjellä luonnollisesti hyvin vähän. Kuitusen kahden Tahko-kauden tilastoihin jos Kontiota vertaa, niin Kontio on pelannut tänä vuonna paremmin kuin Kuitunen viime kaudella (kentällemenot, vaihdot, kotiutukset), mutta kaudella 2022 Kuitunen oli 1-2 ja 2-3 -vaihdoissa about samalla tasolla kuin Kontio tällä kaudella. Sanoisin siis että Kuituseen verrattuna Kontio on selkeä parannus Tahkon sisäpeliin.
Kontiota enemmän Kuitusen korvasi Tahkossa kuitenkin Kuosa, joka on sen verran puhtaasti ulkopelimies, ettei sisäpelitilastoja pahemmin kannata edes kurkkia. Kuosan osalta Tahkon sisäpeli siis kiistatta heikkeni edellisvuosista, mutta se tietysti täysin odotettua.
Summa-summarum: Tahkon kokoonpano sisäpelin kannalta on mielestäni viime kautta parempi ja uudet vahvistukset ovat suorituneet sisällä suhteellisen hyvin, joten suuri ero edelliseen kauteen tulee koko joukkueen suoriutumisesta. Jos keskeiset pelaajat pystyvät pelaamaan lähellä omaa parasta tasoaan, kaudesta voi tulla vielä pitkä ja menestyksekäs. Nykyisellä suoritustasolla puolestaan sitten lyhyempi ja ytimekäs.
Ulkona mielestäni suurin pudotus edelliskauteen on kopparipeli. Raesmaa pelaa selvästi viime kautta paremmin varsinkin siltä osin kun päässyt pelamaan kakkoskopparina Nurmion parina. Nurmio on kuitenkin pelannut tällä kaudella kopparina selvästi heikommin kuin edelliskausina. Ja Miken valmius superin koppariksi oli pieni yllätys: selvästi vaatii vielä lisätyötä että tuon tontin pystyisi tällä sarjatasolla ottaa kunnolla omakseen.
Myös linjassa peli on ollut ehkä hieman ailahtelevaa, mutta sen osalta en pysty samanlaista haastetta tunnistamaan. Lähinnä tulee mieleen Eskelisen ailahtelevuus: välillä todella timanttista peliä, mutta välillä voi koko ottelu mennä heikommin. Mutta se toisaalta kuuluu urheiluun. Toisena mieleen Patovan muutamat virheet, mutta nekin mielestäni vielä normaalien ”urheilutoleranssien” sisällä.
Sisäpelin osalta mielestäni kokoonpanon ja lyöntijärjestyksen sementointi, selkeämpi roolitus ja yksilöiden paremmat suoritustasot omalle tasolleen (helpommin sanottu kuin tehty). Ulkopelin osalta vähän vaikempi sanoa, mitä pitäisi tehdä, mutta ehkä sellainen klassinen ”tarkkuutta peliin” ja yksilöiden paremmat suoritustasot tässäkin avaimena. Tiivistettynä: rauhaa ja selkeyttä ja sen kautta keskittymistä omiin suorituksiin. Mielestäni jotain tämänkaltaista tarvetta oli tulkittavissa Peetu viime pelin lehdistötilaisuuden kommenteissakin.
Havaittavissa on, pj-kaksikko ei ole ajan tasalla, jotkut sanois väärässä paikassa väärään aikaan. Eikö pj:t laittaa ulos ja henkinen valmentaja sisään, mahd asenneviat ja yritteliäisyys esille ja yritetään parantaa niitä. Ei ehkä näin nopeasti onnistu, mutta kuitenkin vähän voisi auttaa. En pj:ia kesken kauden vaihtaisi, se harvoin tuottaa tulosta, mutta olisi helpompi ensi vuonna funtsia noita juttuja ja tarkistaa, oisko muita vaihtoehtoja, ei näillä kyllä metallia saada vuosiin, me ei vaikuteta, kun kannustamalla💪
Ehdottomasti tällä kaksikolla tämä kausi loppuun ja myös ensi kauteen. Itselläni edelleen vahva luotto pj-kaksikkoon. Sitten ensi kaudella voi katsoa miten hommat lähtevät etenemään ja miettiä samalla eri vaihtoehtoja tulevien kausien pelinjohdon osalta: samalla jatkaen vai osittain tai kokonaan pelinjohtoa vaihtaen.