Vertailun vuoksi, viime vuonna samassa kohtaa runkosarjaa eli 17 pelatun ottelun jälkeen Tahkolla oli tilillään 30 pistettä, kun nyt niitä on 25.
Voittoja viime kaudella oli tullut 11 (tappioita 6), kun nyt voittoja on 10 (tappioita 7). Viime vuonna täysin ilman pisteitä oltiin jääty kolmessa pelissä, kun nyt pisteettömiä pelejä on ollut viisi. Viime vuonna kolmen pisteen voittoja oli ollut viisi, kun nyt niitä on ollut kolme. Viime kaudella ottelu oli mennyt superiin tai kotareihin seitsemän kertaa ja Tahko voitti niistä neljä. Tällä kaudella kotareihin on menty seitsemän kertaa ja Tahko on voittanut niistä viisi.
Viime kaudella tähän aikaan pisin tappioputki oli yksi ottelu eli Tahko ei ollut kertaakaan hävinnyt kahta ottelua peräjälkeen vaan aina tappion jälkeen seuraavasta ottelusta kairattiin voitto. Tällä kaudella on tällä hetkellä menossa kolmen peräkkäiseen tappion putki ja tätä ennen pari yksittäistappiota, joiden jälkeen seuraava peli on taas voitettu.
Viime kaudella tähän aikaan juoksuja oli tehty varsinaisilla jaksoilla 103 (6,1/peli) ja päästetty 90 (5,3/peli) eli juoksuero oli +13. Tällä kaudella juoksuja on tehty 94 (5,5/peli) ja päästetty 119 (7,0/peli) eli juoksuero on -25.
Viime kaudella tähän aikaan alle viiden tehdyn juoksun pelejä oli ollut kolme (18%), kun tällä kaudella niitä on ollut kahdeksan (47%). Viime kaudella alle kahden tehdyn juoksun jaksoja oli ollut seitsemän (20%) ja alle kolmen tehdyn juoksun jaksoja kuusitoista (47%), kun tällä kaudella tällaisia jaksoja on ollut kymmenen (29%) ja kaksikymmentä (59%).
Kolmostilanteita varsinaisilla jaksoilla Tahkolla oli viime kaudella ollut tähän mennessä 225 (13,2/peli) ja vastustajilla 218 (12,8/peli). Tällä kaudella Tahkolla on ollut 209 kolmostilannetta (12,3/peli) ja vastustajilla 237 (13,9/peli). Viime kaudella 225 kolmostilanteella oli saatu siis 103 juoksua (46%), kun tällä kaudella 208 kolmostilanteella on saatu siis 94 juoksua (45%). Vastustajat olivat viime kaudella saaneet 218 kolmostilanteella 90 juoksua (59% puolustus), kun tällä kaudella vastustajat ovat saaneet 237 kolmostilanteella 119 juoksua (50%).
Tahko sai viime kauden 17 ensimmäisen pelin varsinaisilla jaksoilla 588 kärkilyöntiä (34,6/ottelu) 1043 yrityksellä (56%) ja vastustajat saivat 552 kärkilyöntiä (32,5/ottelu) 1063 yrityksellä (48% puolustus). Tällä kaudella Tahkolla on 564 kärkilyöntiä (33,2/ottelu) 1072 yrityksellä (53%) ja vastustajat ovat saaneet 620 kärkilyöntiä (36,5/ottelu) 1136 yrityksellä (45% puolustus).
Eli tuosta jos hieman reflektoi niin:
1. Ulkopeli: Tähän kauteen lähdettiin ulkopeli edellä siten, että tiukka puolustus mahdollistaisi pelien voittamisen pienemmilläkin juoksumäärillä. Tässä on epäonnistuttu. Numeroiden valossa ulkopeli ei ole ollut viime kauden tasolla saati että olisi parantunut:
- Vastustajat ovat saanneet neljä onnistunutta kärkilyöntiä enemmän per peli ja vastustajien kärkilyöntiprosentti on ollut kolme prosenttiyksikköä parempi.
- Kolmostilanteita on annettu yksi enemmän per ottelu ja juoksuja on päästetty miltei kaksi enemmän per ottelu kuin viime kaudella. Kolmostilannetta on siis puolustettu viime kautta heikommin: puolustusprosentti laskenut peräti yhdeksän prosenttiyksikköä. Eli viime kaudella vastustaja tarvitsisi yhtä juoksua keskimäärin 2,4 kolmostilannetta kun tällä kaudella juoksuun on riittänyt keskimäärin 2,0 kolmostilannetta (= joka toisesta juoksu).
- Tahkon rosterin piti ulkopelin osalta parantua viime kaudesta, joten kyse ei ole materiaalin heikentymisestä. Tänä vuonna on ollut loukkaantumisia, mutta niin niitä oli viime kaudellakin.
2. Sisäpeli: Sisäpelin osalta varsinkin Tahkon kotiutuspuoli huolestutti jo ennakkoon. Ja onhan juoksujen teko ollut juuri niin haastavaa kuin pelättiin, mutta muutenkin sisäpelissä on ollut pahoja haasteita eikä itse kotiutukset itse asiassa näyttäisi olevan se suurin sisäpelin ongelma.
- Miltei puolessa(!) peleissä on jääty alle viiteen tehtyyn juoksuun. Juoksuja per ottelu on kuitenkin ”vain” reilut puoli juoksua vähemmän kuin viime kaudella tähän mennessä, joten Tahkon huonompi juoksuero johtuu itse asiassa enemmän ulko- kuin sisäpelistä.
- Kolmostilanteista on saatu juoksuja tehtyä kutakuinkin yhtä hyvin kuin viime kaudella: eroa vain yksi prosenttiyksikkö. Yhtä juoksua kohti Tahko on tarvinnut sekä viime että tällä kaudella keskimäärin 2,2 kolmostilannetta. Kolmostilanteita on kuitenkin saatu miltei yksi vähemmän kuin viime kaudella eli vaihtopeli on se mikä Tahkolla on nyt ollut enemmän ongelmana.
- Kärkilyöntejä on saatu tällä kaudella ottelussa keskimäärin puolitoista vähemmän kuin viime kaudella tähän mennessä ja kärkilyöntiprosentti on ollut kolme prosenttiyksikköä heikompi.
3. Muuta:
- Tämän hetkinen sysimusta kolmen ottelun jakso selittää paljon ylläolevista havainnoista. Siksi nyt olisi tärkeää saada se katki ja alkukaudelta tuttu Tahko takaisin. Viime kaudella pienehkö aallonpohja osui loppukauteen ja siksi runkosarjassa jäätiin seitsemänneksi, säälipleijarit kutsuivat ja niissä tuli turpiin. Jos tällä kaudella tämä aallonpohja olisi nyt tässä ja tällä viikolla kuljetaan voitosta voittoon, on vielä hyvätkin runkosarjasijoitukset saavutettavissa ja säälipleijarit vältettävissä. Mutta jos aallonpohja yhä jatkuu tappioiden ja pienten juoksumäärien muodossa, on alempi jatkosarja ja säälipleijarit jo melko vääjäämättömät.
- Edellisen kerran Tahko on hävinnyt runkosarjassa kolme ottelua putkeen kaudella 2021 (kaksi kertaa), jolloin runkosarjassa jäätiin sijalle yhdeksän. Edellinen yli kolmen ottelun tappioputki on kaudelta 2020, jolloin Tahko hävisi viisi ottelua putkeen mutta saavutti silti runkosarjassa viidennen sijan. Eli tämän hetkisestä tappioputkesta huolimatta nyt ei kannata sen enempää joukkueen kuin kannattajien työntää päätä pensaaseen.
- Kurssin kääntämisessä on kyse ennen kaikkea valmennuksesta ja pelinjohdosta: nimenomaan johtamisesta, henkisestä valmennuksesta ja pelin lukkojen avaamisesta mm. pelitapaa ja kokoonpanoa selkeyttämällä. Haastetta lisää se, että kuntoon pitää saada sekä ulko- että sisäpeli, kun molemmissa on ollut ongelmia. Nyt mitataan ensimmäistä kertaa tällä kaudella kunnolla Pokelaa ja Österlundia.
- Tämän viikon kotipeleissä Pihkalassa toivottavasti vahva, runsaslukuinen ja äänekäs kannustus Tahkolle!
P.S. Bragge oli viime kaudella selvästikin jälkimainettaan parempi.