Nykyinen malli ei liene seurojen kannalta paras mahdollinen, mutta toisaalta en haluaisi lähteä 8 euroa/ottelu hinnoitteluunkaan. Sillä hinnalla katsoisin korkeintaan Koplan pelit enkä ehkä kaikkia niitäkään. Nykyisin tulee monesti pujoteltua usean ottelun välillä.
Nykyisin ruutu maksaa noin kympin kuussa tai vähemmän. Ehkä ideaalisysteemi olisi, jos pesäpallo-ottelut sisältävän ruudun hinta olisi noin 30 euroa/kk, mistä 20 euroa tilitettäisiin seuroille ja 10 euroa ruudun omistajalle eli sanomalle. Jos seuroille tilitettävä osuus vielä jyvitettäisiin katselukertojen perusteella, olisi seuroilla intressi kehittää lähetystä (kuten vaikka Kempeleessä ja Sotkamossa on tehty. Koplan osalta olisi iso parannus jo sekin, että kameralle mietittäisiin vaihtoehtoinen paikka, kun aurinko oikein paistaa linssiin.)
On vaikea arvioida, kuinka paljon Suomessa on katsojia, jotka olisivat valmiit maksamaan pesäpallosta suurinpiirtein saman hinnan kuin mitä telia ottaa liigasta. Jos tälläisiä olisi vaikka 15.000 ja keskimääräiseksi maksuajaksi huomioitaisiin vaikka 4 kk, jaettavaa seuroille tulisi hahmotelmallani 1,2 miljoonaa vuodessa.
On erittäin vanhoillista ajatella, että pelit pois näkyvistä niin saadaan enemmän yleisöä. Pitäisikö bändien poistaa levyt saatavilta, että saisivat keikoille enemmän katsojia .
Kyllä se pitää olla niin, että satunnainen katsoja innostuu vaikka sen tvn kautta lähtemään kentälle. Itse en tällä hetkellä pystyisi seuraamaan pesäpalloa livenä juurikaan ilman ruutua.
Olisin toki valmis maksamaan enemmän. Yritän kuitenkin tukea seuroja muilla tavoilla.
Kyllä meillä ainakin näkyy katsomoissa. Yhtään uhkaa sateesta tai joku televisiossa pelotteli uudella variantilla niin sinne sohvalle se perse jää. Tottakai tapahtuma pitää olla kunnossa että kannattaa tulla kentälle mutta minusta tuo live vs fanikamera on niin raakasti tuon live-tapahtuman voitoksi kääntyvä vertailu että en itse tuota fanikameraa valitsisi koskaan. Mutta ymmärrän että on lauma ihmisiä ketkä näin tekee.
Nyt vaadittaisiin liitolta selkeä strategia koko lajin kannalta millä asemaa Suomessa voitaisiin pumpata ja tässä juurikin hyvä TV-näkyvyys olisi ihan avainasemassa. Millään keinotekoisella "finaali stadikalla" projektilla ei saada yhtään uutta seuraajaa, se palvelisi lähinnä liiton halua paapoa pääsponsoreita kerran vuodessa. Katsojat tonne matsiin tulisi maakunnista, ei pääkaupunkiseudulta.
Arvioitaessa Ruudun vaikutuksia katsojamääriin ja ennen kaikkea sitä potentiaalia, jonka verkossa lähetettävät ottelut lajille taloudellisessa mielessä tarjoavat, olisi oleellista tietää, kuinka paljon Ruudulla on pääasiassa pesistä katsovia asiakkaita ja kuinka paljon eri seurojen otteluita katsotaan. Katsoja- ja liikevaihtoluvut lienevät liikesalaisuuksia. Jotain määristä kertovat Ruudun pesistoimittajien riemunpurkaukset somessa hyvistä katsojamääristä. Määrät lienevät siis hyviä ja kehityssuuntakin lienee nouseva. Mikään urheilulaji ei myyne omaa tuotettaan niin halvalla (tämä on oletus) kuin pesäpallo nyt tekee. Luulen, etteivät liitto ja seurat fanikameran alkuaikoina voineet kuvitella, miten ottelulähetykset tulevat pesiksen osalta kehittymään sekä laadullisesti että katsojamääriltään. Tuotteessa on edelleenkin paljon kehitettävää ja siihen motivoisi siitä saatava reilu korvaus seuroille.
Siirretäänpä keskustelua KPL:n ketjusta parempaan ketjuun. En nyt kaikkia viestejä aiheesta lainannut mutta muutaman kiinnostavimman.
Lähdetään nyt liikkeelle ihan perusteista. Pesisväessä on varmaan paljon jengiä jolle "suuren maailman" suuremmat lajit toimintoineen ei ole tuttua. TV-sopimus on elinehto ja kasvu tulee lähinnä sieltä kun uusi sopimus joskus kerran 5-10 vuodessa tehdään.Pesiksellä kasvumahdollisuuksia on vielä muitakin. Tällä hetkellä suunta onkin hyvä ja TV-tarjonta on sen mahdollistanut. Manse ei toki ole vielä vakiinnuttanut itseään siihen huumaan mutta koko "Manse-ilmiö" oli vain ja ainoastaan Ruudun olemassaolon takia mahdollista. Medianäkyvyys ei olisi muuten riittänyt.
Jos Superpesis haluaa kasvaa, on medianäkyvyyden laajennuttava. TV-tuotanto on tämän veturi. Pelit pois Ruudusta ja asema kuolevien pikkukylien lajina on sinetöity.
TV-sopimukset myydään paketteina joihin kuuluu kaikenlaista, urheilulajeja, TV-sarjoja jne jne. Kotimaassa vain jääkiekon SM-liigaa ja NHL:ää on viime vuosina taidettu myydä niin että paketissa on vain mainittu sarja. Tällä hetkellä näistäkään kumpaakaan ei taida nin saada. Kaikki ymmärretään ettei Superpesis ole tuota kategoriaa. Ihmiset hankkivat kanavapaketin tai paketteja mutta harva niitä ihan määrättömästi hankkii. Siksi ajatus omasta Superpesistuotannosta on aika utopistinen. Katsojamäärä jää pieneksi ja kulut suuriksi.
Johtuen pakettiluonteesta, tuo systeemi myös uusia katsojia. Paketti on muista syistä ja sitten, vaikka Manse-ilmiöstä kuullaan mediassa ja katsotaan peli että mitäs tämä on. Osa katsoo sitten seuraavankin pelin. Ajatus että paketeilla on ihmiset jotka katsovat pääasiassa jotain on irrelevantti koska paketit eivät toimi näin.
Ruudun pesistuotanto ei itseasiassa kilpaile paikan päällä pelattavan pesiksen kanssa vaan se kilpailee kilpailevan viihdetarjonnan kanssa. Harva tulee Ruudun äärestä peliä katsomaan vaan jos pesis puuttuu, katsotaan sieltä jotain muuta. Tai kilpailevalta "kanavalta".
Lähes kaikki täällä esitetyt "ajatukset" siitä mitä pesiksen pitäisi Ruudussa maksaa tekisivät pesiksestä Suomen kalleimman TV-lähetyksen. No olisiko oikeasti ostajia? Ei.
Miksi sopimus on pitkä? Ruudullekin sopimukseen liittyy riskejä ja siellä haluttiin pitkä aika luoda tuotanto ja asema sille. Asema joka oli olematon ennen tätä. Mikäli TV-tuotanto kasvaa, kyllä sieltä alkaa tulevaisuudessa rahaakin tippumaan. Mutta nämä asiat täytyy hoitaa pitkällä tähtäimellä, ei ne tule sieltä yhdessä yössä. Ja koska pesis on ollut vuosikymmeniä jäljessä isoja lajeja niin on vaan turha odottaa tulosta heti. Näkyvyys täytyy kasvattaa myös niille paikkakunnille joilla ei pelata, ainakaan superia. Voin sanoa että meillä stadissa tunnen ihan hyvin jengiä jotka katsoo Ruudusta pelejä ja on siten pesiksestä kärryillä mutta ilman Ruutua olisi seuraaminen aika nollatasoa. Itse tulisi katsottua ehkä 3-5 peliä kaudessa ja näistä suuri osa Hyvinkäällä ja Roihikassa, joissa kummassakaan ei minun joukkuetta pelaa. Määrä on sama nyt vaikka Ruutu löytyykin.
Korona on ollut aika ikävä tekijä nyt tietysti. Tässä maassa on yli puoli miljoonaa aikuista jotka pelkäävät rokotetta. Määrä jotka pelkäävät tautia niin että lukkiutuvat kotiin eivätkä käy missään on tuskin ainakaan pienempi, pelottelu on ollut niin kovaa. Osa tästä väestä tuskin pääsee koskaan yli pelostaan. Se ei voi olla näkymättä peleissä, etenkään paikkakunnilla joilla ikääntyvän väen osuus katsojista on ollut korkeampi. Mutta tämä ei liity taas Ruutuun.