Noniin, pudotuspelit alkavat. Kirjoitin vajaa vuosi sitten muistaakseni, että mielestäni kaksi asiaa pitää tapahtua, jotta Pesäkarhuilla on kunnon mahdollisuus voittaa mestaruus tällä kaudella: hyvä talviharjoittelu, jossa pelaajat kehittyvät ja peluutuksen muuttaminen. Olen edelleen samaa mieltä.
Mielestäni moni pelaaja on kehittynyt viime kaudesta hyvin ja tuo kriteeri on täyttynyt. Valmennus on tehnyt hyvää työtä tuossa ja pelaajat ottaneet steppejä, vaikkakin nyt on tullut paljon loukkaantumisia. Loukkaantuneille on annettu myös hyvin aikaa kuntouttaa itseään eikä olla laitettu juurikaan väkisin pelaamaan, mikä on mielestäni hyvä asia. Uskoisin, että Pesäkarhut pääsee vielä jossain vaiheessa pudotuspelejä pelaamaan parhaalla rosterillaan, kunhan saisi nyt tuon puolivälierän hoidettua.
Sitten tuo peluutus. Siinä ei ole tullut suurempaa muutosta juurikaan viime kauteen ainakaan vielä. Olen edelleen eri mieltä varsinkin tuosta, että milloin etenijäjokeria kannattaisi käyttää noilla pelaajatyypeillä. Rapila laitetaan edelleen kärjen jälkeen pyrkimään kentälle, jos kärki ei sinne ole päässyt, ja sitten vasta Lindström vaihtamaan Rapilaa, vaikka pitäisi mielestäni laittaa toisin päin. Tähän vähän perusteluja alla.
Pesiksen Maailman tuoreimpien (tämän kauden runkosarja) tilastojen mukaan:
Kentällemenoprosentti nollatilanteessa: Lindström 72,9%, Rapila 50,7%
Tilastoselain
Vaihtamisprosentti (lyöjänä) ykköstilanteessa: Rapila 64,0%, Itävalo 59,7%, Lindström 57,4%
Tilastoselain
Etenemisprosentti kärkietenijänä ykköseltä kakkoselle: Lindström 75,0%, Rapila 51,7%
Tilastoselain
Etenemisprosentti kärkietenijänä kakkoselta kolmoselle: Lindström 83,6%, Rapila 59,6%
Tilastoselain
Etenemisprosentti kärkietenijänä kolmoselta kotiin: Lindström 54,5%, Rapila 49,1%
http://www.pesiksenmaailma.fi/index.php/tilastoselain?tilasto=e3-K&jarjestys=prosentti&sarja=2&kausi=2018&sarjajako=1&sarjavaihe=1&joukkueid=%&view=tilastoselain
No niin, siinä on runsaasti dataa, josta voi tehdä tiettyjä päätelmiä. Jos oletetaan tilanteeksi, että Juka on ykkönen (tai ennen Rapilaa tyhjään kenttään käytettävä etenijäjokeri) ja ei ole päässyt kentälle eli on siis joko kopittanut itsensä tai palanut ja edessä on tyhjä kenttä. Nyt pitäisi sitten miettiä, että laittaako Lindströmin vai Rapilan seuraavaksi lyömään.
Ensinnäkin, jos laittaa Lindströmin lyömään tyhjään kenttään, niin noilla prosenteilla todennäköisyys, että Lindström pääsee kolmoselle asti (kentällemeno + eteneminen kakkoselle + eteneminen kolmoselle) palamatta tai haavoittumatta on 0,729*0,75*0,836=0,457 eli 45,7%. Rapilalla vastaava todennäköisyys on noilla prosenteilla 0,507*0,517*0,596=0,156 eli 15,6%, jos hänet laittaa lyömään tyhjään kenttään. Lindströmillä on siis noin kolme kertaa suurempi todennäköisyys päästä kolmoselle asti ja hän pääsee sinne noin joka toinen kerta, kun taas Rapila pääsee vain ykköselle noin joka toinen kerta, Rapilan paras osaaminen kun on siellä vaihtamisessa.
No, Porin pelinjohto varmaankin ajattelee, että laittamalla Rapilan ennen Lindströmiä saadaan ainakin Lindström varmasti kentälle takaetenemisessä, kun hän sitten vaihtaa lyöjänä Rapilaa, jos tämä on onnistunut kentällemenossa, ja voi lähteä heitolla, kun Rapila etenee kakkoselle. Tuossa vaihtajana Lindströmillä on varmasti suurempi todennäköisyys päästä kentälle kuin tyhjään kenttään lyödessä, mutta ei se sata ole, koska voi lyödä esim. kopin tai laittoman vaihtaessa Rapilaa, ja muutenkin 72,9% on aika korkea kentällemenoprosentti, että ei kokonaisuus siitä paljoa parane. Sitten Lindströmille tulee myös Rapilaa hiukan heikompi vaihtaja ykköseltä kakkoselle, joten suurta eroa tuosta ei tule siihen verrattuna, että Lindström olisi yrittänyt tyhjään kenttään lyömällä kentälle ja Rapila vaihtanut hänet kakkoselle. Jos takaetenemisen lasketaan onnistuvan esim. 80% todennäköisyydellä ja ykkös-kakkosvaihdon huononevan esim. 5%-yksikköä huonomman vaihtajan takia, niin Lindström pääsee kolmoselle todennäköisyydellä 0,8*0,70*0,836=0,468 eli 46,8% eli lähes täysin sama kuin 45,7%.
Se, mistä se suuri ero sitten tulee on ”ilmaisten” takaetenemisten määrästä, joka on reilusti suurempi, jos Lindström laitetaan ennen Rapilaa lyömään verrattuna että laitettaisiin toisin päin. Takaetenemisissä onnistumistodennäköisyys on lähellä sataa, ehkä se noin 80%. Koska Lindströmin todennäköisyys päästä kolmoselle asti kärkietenijänä on noin yhtä suuri kuin Rapilan todennäköisyys päästä ykköselle kärkietenijänä (eli kaksi pesänväliä lyhyemmälle), niin takaetenijänä Rapila saa karkeasti noin kaksi takaetenemistä enemmän Lindströmin perässä kuin Lindström Rapilan perässä. Voidaan ajatella vaikka, että Rapila saa keskimäärin takaetenemisen kotipesästä ykköselle ja ykköseltä kakkoselle, kun Lindström kiitää kärkietenijänä, ja Lindström ei saa yhtään takaetenemistä, kun Rapila on kärkietenijänä. Tällöin Rapilan todennäköisyys päästä kolmoselle asti onkin noin 0,8*0,8*0,596=0,381 eli 38,1%, eli reilusti yli tuplasti verrattuna siihen, että löisi ennen Lindströmiä.
Summattuna siis:
Jos Lindström lyö tyhjään kenttään ennen Rapilaa, niin Lindströmin todennäköisyys päästä kolmoselle asti ilman paloja ja haavoja on noin 45,7% ja Rapilan 38,1% (korkea, koska suuri määrä ”ilmaisia” takaetenemisiä Lindströmin perässä).
Jos Rapila lyö tyhjään kenttään ennen Lindströmiä, niin Rapilan todennäköisyys päästä kolmoselle asti ilman paloja ja haavoja on noin 15,6% ja Lindströmin 45,7%.
Kaiken muun lisäksi sitten vielä mielummin niin, että ajolähdössä ensin Lindström on kolmosella ja Rapila kakkosella kuin toisin päin, joka tulee myös sillä, jos Lindström on alun perin laitettu lyömään ennen Rapilaa. Lindströmillä hiukan parempi etenemisprosentti kolmoselta kotiin ja tällöin voi yrittää lyödä Lindströmiä kotiin esim. näpillä tai pussarilla, josta voi tulla juoksu ja pitäisi tulla varma takavaihto samalla Rapilalle. Kahden palon ajossa etenkin parempi noin päin.
Aika karkeita arvioitahan nuo ovat eikä ihan kaikkia mahdollisia tilanteita ole huomioitu niiden suuren määrän takia, mutta noin se suuressa kuvassa keskimäärin menee. Tuohon samaan asiaan perustuu miehissä esim. Vimpelillä se, että heillä on kolme etenijää neljän eniten juoksuja tuoneen joukossa tällä hetkellä. Nopea Isoketo (ja Saukko) auraa kärjessä sen tien Haapakoskelle ja Kanalalle, jotka saavat paljon ilmaisia takaetenemisiä ja tilanteita sekä juoksuja tulee sisäpelissä suuri määrä. Paljon kannattavampaa siis laittaa Lindström ennen Rapilaa noilla prosenteilla, jos Juka ei ole päässyt kentälle.
Aika paljon olen Porin pelejä seurannut nyt heinäkuussa ja elokuussa, joissa muistan nähneeni Lindströmiä Rapilan eteen laitettuna vain kolme kertaa: Jyväskylässä Kirittäriä vastaan voitetussa supervuorossa 15.7. (tästä tuli paloton ajolähtö, kaksi juoksua ja neljä kolmostilannetta jatkotilanteet mukaan lukien), Kirittäriä vastaan Jyväskylässä 1.8. toisen jakson 4. tasoittavalla (tästä tuli paloton ajolähtö, Ojaniemen lyömä juoksu ja yhteensä 4 kolmostilannetta jatkotilanteet mukaan lukien) ja Mansea vastaan Tampereella 21.7. toisen jakson 4. tasoittavassa (tästä yhden palon takatilanne ja juoksu, yht 2 kolmostilannetta jatkotilanteet mukaan lukien). Ei tuokaan peluutus tietysti aina tuo juoksuja, vaikkakin on toiminut aina itse katsomissani peleissä silloin, kun sitä harvoin on käytetty.
Epäilen kyllä, että ensinnäkin tuo nykyinen peluutus ei tule riittämään mestaruuteen ja epäilen toiseksi myös, että Österlund ei kuitenkaan tule muuttamaan sitä, vaan koittaa tuolla loppuun asti ja hakkaa päätänsä mäntyyn, kun ei tule juoksuja tarpeeksi. Puolivälierissä tuo peluutus varmaankin vielä riittää, ehkä jopa välierissä, mutta finaaleissa tuskin. Harmi, jos jää Porilla mestaruus sitten lopulta tuosta kiinni. Olen kyllä mielelläni jommassa kummassa epäilyksessäni väärässä.