- Viestejä
- 119
Mitkä muut seurat ovat lisenssin suhteen liipasimella? Vuosien saatossa on eräskin seura ollut melko syvällä ja on edelleenkin. Superpesiksellä olisi loppuneet joukkueet jos olisi vedetty tiukalla linjalla.
JymyJussien ketjussa Thorlak kirjoitti eilen, että viisi tarkkailussa olevaa seuraa olisivat PattU, JymyJussit, Kankaanpää, Imatra ja SiiPe. SiiPe jo luopui.Mitkä muut seurat ovat lisenssin suhteen liipasimella? Vuosien saatossa on eräskin seura ollut melko syvällä ja on edelleenkin. Superpesiksellä olisi loppuneet joukkueet jos olisi vedetty tiukalla linjalla.
Tästä kohdasta täsmälleen samaa mieltä. Lisäksi arvelen että parista kotiottelusta mitkä jäivät pelaamatta ei olisi tullut useampaa kymmentä tuhatta euroa niin kuin seura tiedotteessaan kertoi. Se lienee totta että kesällä 2020 Pattijoki leikkasi vähiten pelaajapalkkioita, mutta tälle kesälle olisi voinut jo miettiä toisia ratkaisuja. Eikä Pattijoki ensimmäinen seura ole joka on budjetoinut ylisuuria yleisötuloja, joita ei sitten ole tullutkaan.Entä sitten Pattijoen tekeminen? Avoin kirje oli hyvä startti, mutta tuli julkisuuteen vasta kun talousvaikeuksista oli juttua mediassa. Ja toisekseen, kirje vaikutti vilpittömältä, mutta auttamatta siitä huomasi, että sen oli kirjoittaneet henkilöt, jotka ovat a) hyvin lähellä seuraa (ja selittelivät omia päätöksiään) ja b) eivät olleet viestinnän ammattilaisia.
Sillä toki voi saada sympatiaa, että pelaajapalkkioita on leikattu vähiten koronan aikana, mutta se sympatia ei välttämättä muutu euroiksi. On tietysti hienoa, että seurassa on huomioitu myös se inhimillinen puoli ja pelaajista on pyritty pitämään huolta. Toivotaan, ettei taival superissa pääty sen takia. Myöskin tarrautuminen toivottuihin ja saavuttamattomiin pleijaripeleihin kuvastaa tiettyä amatöörimaisuutta.
Asiantunteva raati on nyt päätynyt palstoilla siihen, että PattU ei harjoita vastikkeetonta, luvanvaraista rahankeräystä, ei pienmuodossa, eikä normaalimuodossa. Asiantuntijat ovat päätyneet kolmanteen rahankeräysmuotoon, eli vastikkeelliseen myyntiin (joukkorahoitus ym.) Tätä kaupankäynniksi kutsuttua muotoa säädellään myös lainsäädännössämme.
Pauliina Seppälä (mm. Mesenaatti.me) kirjoittaa osuvasti tätä rahankeräysmuotoa koskevasta sääntelystä:
"Rahaa voi kerätä Suomessa pääasiassa kolmella tavalla, jos mm. sijoittaminen ja arpajaiset jätetään pois:
1. Kaupankäynti. 2. Pienkeräys. 3. Luvanvarainen rahankeräys
1. KAUPANKÄYNTI
Tämä tarkoittaa mitä tahansa tuotteiden myyntiä, jossa rahan antaja saa vastikkeen antamalleen summalle. Se voi tapahtua myös ennakkomyyntinä ja etämyyntinä. Vastike voi olla tavara, palvelu, elämys, jäsenyys tai osuus, kuten:
- fyysinen tai virtuaalinen tuote kuten kirja, levy, kuvatallenne, applikaatio tai muu tuote
- pääsylippu esitykseen, kutsu avajaisiin tai ensi-iltaan - myös virtuaalisesti toteutettuina
- mahdollisuus hyödyntää tilaa, palvelua tai tuotettua esinettä, tai yritysyhteistyössä brändiä
- osuus osuuskunnasta, tai yhdistyksen, kerhon tms. jäsenyys
Vastikkeen tulee olla aina suhteessa pyydettyyn rahoitussummaan. Vastikkeilla pitää olla kiinteät hinnat. Jos rahoittajaa pyydetään julkisesti maksamaan hänen itse valitsemansa summa vastikkeesta, on Suomen lain mukaan kyse lahjoitusten pyytämisestä. Se vaatii rahankeräysluvan tai pienkeräysnumeron, joita käsitellään alla. Sen sijaa vastikkeella voi olla useita hintaryhmiä, kuten opiskelija- ja eläkeläishinnat. Virtuaalisiin tuotteisiin voidaan luoda porrastuksia myös esimerkiksi tarjoamalla eri pituisia katseluoikeuksia".
Taidatkos tuon sen selkeämmin sanoa! Voihan sitä pussittaa vaikka pyhää hiekkaa pesäpallostadionilta, myydä sitä kiinteään hintaan sijoittajille ihan laillisin keinoin. Nyt kaikki ideoimaan, jolloin saadaan PattUn laittomat toimet oikeille raiteille.
Eikö kannattaisi soittaa paikalliselle poliisilaitokselle ja kysyä sieltä neuvoa, tarvitaanko lupa, ilmoitus vai mitä. Jos vastaus on, että tarvitaan, niin sitten vaan PattUn hallitus naputtelemaan hakemus poliisin nettisivuilta.Tässä liikutaan varmaan jollakin rajalla. Jos yhdistys ei pyydä itse lahjoitusta, se ei tarvitse rahankeräyslupaa. Eli seuraa/yhdistystä voi tukea itse, jos niin haluaa eikä tämä lahjoituksen kohde ole pyytänyt lahjoitusta. Pattun osalta idea tuesta tuli yksityishenkilöltä ja vastauksessaan Pattijoen Urheilijat kertoivat mille tilille rahaa voi maksaa, eivätkä pyytäneet rajaa tai tukea.
En osaa sanoa, vaikuttaako tällainen kunniataulu sitten asiaan vai ei. Ei kai, kun rahaa lahjoitetaan seuralle omasta halusta, ilman pyyntöä. Joku viisaampi varmaan osaa tähän paremmin ottaa kantaa.
Eli ykkösen sekä superin taso pitäisi nyt sitten tietäjien mukaan nousta. Epäilen suuresti.Kohta on Superin joukkuemäärä saatu järkeväksi ihan itsestään.
Loppukevennyksenä aikakoneesta Elmon hekumointia vain kuukauden takaa.
Myötätuulessa olevan pesäpallon seuraava määräasema on Helsinki ja siellä Kaisaniemi - ElmoTV
Manse PP on näyttänyt, millainen voima pesäpallon ja suurkaupunkien kädenlyönnissä piilee. Seuraavaksi katse kannattaa kääntää Helsinkiin.elmotv.com
Ei minkään taso nykymenolla nouse. Kun edes tosiasioita ei myönnetä, ei tarvitse tehdä mitään.Eli ykkösen sekä superin taso pitäisi nyt sitten tietäjien mukaan nousta. Epäilen suuresti.
Käsi pystyyn virheen merkiksi. Luulin tosiaan että PattU myy kiinteällä taksalla, mutta summahan on lahjoittajan itse päätettävissä.
Laita samat ideat sitten kotiseurallesi niin ei ensi vuoden hyväntekeväisyysottelu riko lakia!
Liitto on kiristänyt kriteereitään selkeästi tänä vuonna. Liiton lempilapsi Sotkamo on varmaan 10 vuotta saanut erikoisluvan olla ilman katettua katsomoa. Varmasti olisi joutunut ottamaan lainaa katsomon kehittämiseen mikä olisi epäilemättä heikentänyt palkanmaksukykyä ja menestyvän joukkueen kasaamista. Mikähän tällä hetkellä katetun katsomon minimikapasiteetti on liiton lisenssiehdoissa? Muidenkin kenttäolosuhteissa on kehittämistä. Mm. Vimpelin pukukopit ovat olleet täysin ala-arvoiset muiden seurojen mukaan. Liekö liiton vt-toiminnanjohtajalla kuitenkin jäänyt jotain hampaankoloon kymmenen vuoden takaiselta Pattijoen visiitiltään?!
Kunnat rakentavat katsomot, eivät seurat. Muutama poikkeus taitaa olla, esimerkiksi Koskenkorva. Katsomon kattamisella ei taida olla suoranaisesti tekemistä seurojen talouden kanssa, paitsi sadekeleillä voi avokatsomoon tulla vähemmän yleisöä. Näitä liiton "lempilapsia" löytyy muitakin, esimerkiksi Hyvinkää. Pattijoella taidettiin osa katsomosta kattaa kuntaliitoksen yhdistymisavustuksella. Ei Pattu sitä maksanut.Liitto on kiristänyt kriteereitään selkeästi tänä vuonna. Liiton lempilapsi Sotkamo on varmaan 10 vuotta saanut erikoisluvan olla ilman katettua katsomoa. Varmasti olisi joutunut ottamaan lainaa katsomon kehittämiseen mikä olisi epäilemättä heikentänyt palkanmaksukykyä ja menestyvän joukkueen kasaamista. Mikähän tällä hetkellä katetun katsomon minimikapasiteetti on liiton lisenssiehdoissa? Muidenkin kenttäolosuhteissa on kehittämistä. Mm. Vimpelin pukukopit ovat olleet täysin ala-arvoiset muiden seurojen mukaan. Liekö liiton vt-toiminnanjohtajalla kuitenkin jäänyt jotain hampaankoloon kymmenen vuoden takaiselta Pattijoen visiitiltään?!