Asiantunteva raati on nyt päätynyt palstoilla siihen, että PattU ei harjoita vastikkeetonta, luvanvaraista rahankeräystä, ei pienmuodossa, eikä normaalimuodossa. Asiantuntijat ovat päätyneet kolmanteen rahankeräysmuotoon, eli vastikkeelliseen myyntiin (joukkorahoitus ym.) Tätä kaupankäynniksi kutsuttua muotoa säädellään myös lainsäädännössämme.
Pauliina Seppälä (mm. Mesenaatti.me) kirjoittaa osuvasti tätä rahankeräysmuotoa koskevasta sääntelystä:
"Rahaa voi kerätä Suomessa pääasiassa kolmella tavalla, jos mm. sijoittaminen ja arpajaiset jätetään pois:
1. Kaupankäynti. 2. Pienkeräys. 3. Luvanvarainen rahankeräys
1. KAUPANKÄYNTI
Tämä tarkoittaa mitä tahansa tuotteiden myyntiä, jossa rahan antaja saa vastikkeen antamalleen summalle. Se voi tapahtua myös ennakkomyyntinä ja etämyyntinä. Vastike voi olla tavara, palvelu, elämys, jäsenyys tai osuus, kuten:
- fyysinen tai virtuaalinen tuote kuten kirja, levy, kuvatallenne, applikaatio tai muu tuote
- pääsylippu esitykseen, kutsu avajaisiin tai ensi-iltaan - myös virtuaalisesti toteutettuina
- mahdollisuus hyödyntää tilaa, palvelua tai tuotettua esinettä, tai yritysyhteistyössä brändiä
- osuus osuuskunnasta, tai yhdistyksen, kerhon tms. jäsenyys
Vastikkeen tulee olla aina suhteessa pyydettyyn rahoitussummaan. Vastikkeilla pitää olla kiinteät hinnat. Jos rahoittajaa pyydetään julkisesti maksamaan hänen itse valitsemansa summa vastikkeesta, on Suomen lain mukaan kyse lahjoitusten pyytämisestä. Se vaatii rahankeräysluvan tai pienkeräysnumeron, joita käsitellään alla. Sen sijaa vastikkeella voi olla useita hintaryhmiä, kuten opiskelija- ja eläkeläishinnat. Virtuaalisiin tuotteisiin voidaan luoda porrastuksia myös esimerkiksi tarjoamalla eri pituisia katseluoikeuksia".
Taidatkos tuon sen selkeämmin sanoa! Voihan sitä pussittaa vaikka pyhää hiekkaa pesäpallostadionilta, myydä sitä kiinteään hintaan sijoittajille ihan laillisin keinoin. Nyt kaikki ideoimaan, jolloin saadaan PattUn laittomat toimet oikeille raiteille.