Mestaruuden voittaminen alakynnestä ja suosikkia vastaan on aina ollut erityisen makeaa.
Kun vertailee aikaisempiin, tämä on parhaiten rinnastettavissa vuoden -97 mestaruuteen. Kitee hallitsi silloin runkosarjaa selvästi ja voitti sen 9 pisteen erolla ja meni loppuotteluun kaksi helppoa 3-0 sarjaa takanaan. Jymy oli runkosarjassa kolmas, ja joutui välierissä erittäin tiukoille Seinäjoen kanssa. Siinä sarjassa Tanskanen teki historiaan jääneen teon ja jätti sisävuoroja pelaamatta, jotta pimeys ei keskeyttäisi ottelua, jossa Jymy oli menossa selvään voittoon. Seinäjoki pääsi yrittämään sarjan neljännessä ottelussa kotiutuslyöntikisassa kotonaan sarjan katkaisua useampaan kertaan, yksi juoksu olisi riittänyt, mutta sitä ei koskaan tullut. Jymyn ulkopeli oli varmaa silloinkin.
Jymy lähti Kitee-sarjaan selvänä haastajana. Jo keväällä osa epäili Jymyn mahdollisuuksia. Sirviö ja Vuorinen olivat vaihtaneet seuraa, eikä ulkopuolisten mielestä seura ollut saanut ”vahvistuksia”. Naapuri Kajaanista tuli kaksi ykkössarjapelaajaa. Sarjan alku oli heikko, ja edellisen kaudella Jymyn mestaruuteen johtanut Asko Tuhkanen vaihdettiin pelinjohtajana jo alkukesästä taas Tanskaseen. Jussi laittoi hetkeksi Kokon pelaamaan kakkosena, että sisäpeli saatiin pyörimään (Jarkon lyötyjen juoksujen määrä tietysti tippui tuolle kesälle, mutta mies itse totesi, että hän tekee sitä, mitä pelinjohto haluaa). Toinen tulevaisuuden kannalta Tanskasen tekemä iso asia tuolle kesälle oli – vaikka sitä ei vielä silloin tiedetty – nostaa heti pelinjohtajaksi tultuaan Jani Komulainen ykkösmiehistään. Hän pelasi tuona kesänä vasta kahdeksan ottelua ja löi yhdeksän juoksua.
Mestaruus tuli suoraan kolmessa ottelussa, joista kaksi vieraissa. Se oli Markus Meriläisen iso sarja ja viimeinen Sotkamossa lukkarina. Voittojuoksun Kiteellä löi Jarkko Kokko ja toi paljon vuokralla kiertänyt ja Sirviön jälkeen Jymyn ykköskärjeksi päässyt Köpi Kuoppala. Sotkamon juoksunopeimpia kärkimiehiä kautta aikain.
Tänäkin vuonna oli yskähtelyä alkukesästä. Loukkaantumisten vuoksikin miehistöä jouduttiin täydentämään ja pelikonseptia muokkaamaan. Joukkueeseen nostettiin kenties isokin tulevaisuuden tähti ja (näillä näkymin) viimeistä Jymy-kauttaan pelannut lukkari oli keskeinen pelaaja finaalisarjassa.
Miksi jymy voitti? Sitä on jo pohdittu hyvin mm. Supervuoron uutisartikkelissa.
Virheettömyyden ja pelirohkeuden vuoksi. Kolmas loppuottelu oli tästä erinomainen havaintoesimerkki. Erot olivat pieniä, mutta tällä kertaa ne kaikki käänsivät tilannetta Sotkamon eduksi.
Kolmanteen otteluun oli keksittävä uutta. Sää muuttui, sarja oli 2-0. Sotkamo päätti, miten vaihtotilanteita pelataan sisällä, varmisti harjoituksissa (todennäköisesti), että muutama olosuhteisiin sopiva lyönti toimii kärkipelaajilla ja (todennäköisesti) perehtyi Puhtimäen lukkaripeliin ja päätti ottaa pienen riskin pelaamalla ajoittain (lyhyillä vaihdettaessa?) sikarohkealla aavistusmerkillä, kun Puhtimäki harvoin antaa linkkua (mies tajusi, että häntä viedään ja muutti tyyliä kesken ottelun, mutta vahinko oli jo tapahtunut). Manse odotti, että uusissa oloissa Jymy lyö väliin tai ottaa lyhyillä ja päätti pienellä riskillä ottaa polttajat taakse. Ilmeisesti kulmamiesten tehtävänä olisi ollut hakea lyhyet ainakin kakkospuolelta.
Pelirohkeus oli Sotkamon puolella. Pelaajat toteuttivat hermoilematta sen mitä oli sovittu. Mansea yllätettiin sillä, että ei lyötykään väliin kuin Roope alussa. Ja toisaalta ei otettu lyhyillä, joita Mansen kulmamiehet olisivat olleet valmiita noutamaan. Mansen pelaajat taas kotiutuspallon tullessa linjaan tekivät kolme kohtalokasta virhettä. Kahdessa niistä oli kyse yksilöiden pelirohkeudesta. Pallon saanut ulkopelaaja tiesi heittoon lähtiessä, että nyt on kiire. Kun ajatus tuli mieleen tai etenijä näkyi silmäkulmassa, iski parin sadasosan epävarmuus ja heittoa ladattiin pieni hetki. Juuri sen verran kauan, että Sotkamon etenijä ehti. Omassa sisäpelissä pelirohkeuden puute tuli esille vapaissa lähdöissä. Virheitä haluttiin välttää, ja kun silmänräpäys mietittiin lähtöä tai mailan pudotusta, oli jo liian myöhäistä. Jymyläiset eivät epäröineet. Heitot lähtivät heti. Purmonen lähti pelkällä etenijän vaistolla ajattelematta, kun näki sirvahtaneen harhaheiton.
Kun nuo pienet päätökset ja teot kumuloituvat, pienistä eroista kasvaa aika selvä lopputulos.
Sitä voi sitten miettiä, mistä Sotkamon hyvähermoisuus ja pelirohkeus kumpuaa. Niitäkin on käsitelty. Arffmanin kirjoittama jymyläisten tottuminen jo pienestä pitäen seuraamaan ja pelaamaan menestyvissä joukkueissa, oppiminen hyvistä taktisista ratkaisuista katsojina sekä menestyksen tuoma itseluottamus ovat varmasti yksi osa asiaa.
Mutta joukkueen tuki ja ympäristö joukkueessa täytyy olla myös hyvä ja kannatteleva. Samuel pudotti palloja vielä välierien alussa, mutta hänestä kasvoi muutamassa pelissä ulkopelin suuria sankareita. Vikströmiä painoi talven loukkaantumiset alkukesän, mies harjoitteli nopeuden terään vasta syksyksi ja kas, välierissä ja loppuottelussa hän oli lähes erehtymätön (samoin viime kesänä pudotuspelien alussa näytti, että hänen vireensä katoaa pudotuspelissä kuten Tahkossa kävi säännöllisesti, mutta Sotkamossa hän sitten olikin välierien ja loppuottelujen isoja sankareita kuin nappia painamalla). Pekkinen oli pihalla sarjan alut Joensuuta vastaan ja osin Kouvolaakin vastaan, mutta tahti muuttui aina sarjojen edetessä.
Tuossa ehkä on kyse myös siitä, että pelaajat ja joukkueen taustajoukot tosiaan tuntevat toisena. Pelaajista iso osa on pelannut yhdessä pikkupojista saakka ainakin osan joukkuekavereita kanssa. Kukin tietää, mitä toiset osaavat ja että riittää sen tekeminen mitä kukin osaa. Tuo tuttuuden turvaverkko ja se, että pelataan seuralle, joka on ollut ”iso juttu” itse kullekin jo pikkupojasta saakka, voi olla ratkaiseva tuki erityisesti silloin kun on vastoinkäymisiä ja painetilanteita. Sotkamon omia kasvatteja on täydennetty Kiteen miehillä, jotka tulevat samanlaisesta ympäristöstä, tietävät jo junioriajoilta, miten pesäpalloa pelataan huipputasolla ja ymmärtävät lajin merkityksen myös taustayhteisölle sekä sen taustayhteisön tuen.
Saattoi olla, että sama asia oli taustalla myös siinä, miksi Vimpeli löi 2022 helponoloisesti 3-0 sarjan Mansea vastaan.
Manse pelasi hyvän kauden ja on varmasti hopeansa arvoinen. Mestaruuskin voi sinne lähivuosina aivan hyvin tulla. Mansen naisten piti odotella hopealla aika monta kesää ennen täysosumaa, mutta se täysosuma tuli. Vimpeli odotteli hopealla viisi kesää, mutta sieltä se mestaruus aikanaan tuli kuitenkin. Pesäpallon näkyvyydelle ja harrastajamäärille Mansen menestyminen on iso etu.
Sen verran voin nostaa omaa sotkamolaista häntää vielä, että palaan historiaan uudestaan. Aikoinaan Oulun Lippo nousi huipulle hakemalla oppia Sotkamosta – ja myös Pohjanmaalta. Joensuu rakensi pitkään tuloaan sotkamolaisen osaamisen ja sotkamolaispelaajien voimin. Nykyisellään Mansen miesten pelinjohtajuus on kokonaan kainuulaisten käsissä – ja valmennuspuolelle tietotaitoa oli tullut niin paljon lisää, että joitakin ongelmakohtia oli saatu ratkaistua täksi kesäksi.
Jotakin pieni kainuulaisten kylä on tehnyt oikein. No, Roope putosi taikapataan pienenä, ja on one-of-the-kind, mutta muutoinkin on tehty oikeita ratkaisuja ja nöyrää työtä.
Nyt kasassa on nuori ja nälkäinen joukkue, jossa on useita nimiä, joille tämä syksy todennäköisesti sytytti lisää roihua nousta vielä korkeammalle ja joilla on vuodet puolellaan kehittyä edelleen. Silti tulevaisuus on aina arvaamaton. Ja onni ei tule ilman työtä, vaikka kuinka olisi voittamisen kulttuuria.