- Viestejä
- 4,146
Oy voi tehdä tappiota ja menettää sen takia oman pääomansa, josta on ilmoitettava kaupparekisteriin. Aiemmin osakeyhtiön oli pakko korjata oma pääomansa vähintään puoleen osakepääomasta. Urheiluseuran kyseessä ollen se tarkoitti rahan laittamista osakepääomaan, koska niillä ei ollut sellaista omaisuutta, jonka arvoa olisi voitu korottaa käypään markkina-arvoon. Nykyisen lainsäädännön mukaan enää ei ole pakko korjata omaa pääomaa eli ilmoitus kaupparekisteriin riittää, mutta jollain rahoituksella toimintaa on pyöritettävä.Miten suunnattu osakeanti eroaa siitä, että tekee markkinointisopimuksia yksityishenkilöiden kanssa, toisessa tulee nimi kentän portin pielen tauluun toisessa tulee äänivaltaisia tai -vallattomia osakkeita joille ei voine laskea suuria tuotto-odotuksia tai toimivia jälkimarkkinoita. Ei Junioritoimintaa pyörittävä urheiluseura voi ainakin teoriassa saada rahankeräysluvan jolloin ollaan jo aika lähellä sitä osakeantia. Mutta jos on halukkaita tahoja jotka haluavat rahoittaa yhdistyksen toimintaa siihen löytyy kyllä yksinkertaiset lailliset tavat tehdä se
Edelleen ihmettelen miten oy oikaisee tappioita ketterämmin kuin yhdistys.
Pankki ei anna sille OJ:llekään vakuudetonta lainaa jos ei usko yhtiön takaisinmaksukykyyn ja ne pelaajasopimukset tuskin kelpaavat vakuudeksi.
Osakepääomaa on yleensä huonossa tilanteessa vaikea lisätä ja lainaa yhtiö saa lähinnä vain henkilötakauksilla. Jos yhtiön hallitus ei välitä negatiivisesta omasta pääomasta ja ottaa holtittomasti verovelkaa ja antaa yhtiön jättää tilivelkoja maksamatta, voi hallitus joutua jopa vastaamaan veloista. Myös tilintarkastajilla on oma roolinsa noissa tilanteissa. Osakeyhtiötä ei mitenkään voi luonnehtia kaikin tavoin ketteräksi.
Näen osakeyhtiön ainoaksi eduksi yhdistykseen verrattuna sen, että yhtiön omistajat voivat pyörittää yhtiötä ja toimintaa pitkälti oman mielensä mukaan. Yhdistyksessä päätöksenteko voi olla kankeaa. Osakeyhtiön tarkoitus on tehdä voittoa, ellei sen yhtiöjärjestyksessä ole todettu yhtiön olevan ns. yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhtiö. Moni kuntalainen on sitä mieltä. ettei yhtiöitä saa millään tavoin tukea. Sitä paitsi julkinen tuki voittoa tavoittelevalle osakeyhtiölle eli esim. kunnan tuki jossain muodossa (alennetut vuokrat, suora tuki ilman vastinetta jne.) on periaatteessa kiellettyä valtiontukea EU-lainsäädännön mukaan. Valtiontuet (kunnan tuki on sellaiseksi luokiteltu) on EU:ssa kielletty siksi, että yhtiö kilpailevat keskenään ja sen täytyy tapahtua ilman, että joku saa yhteiskunnalta sellaista tukea, joka on kiellettyä kilpailutilanteeseen vaikuttamista. Periaatteessa yhtiömuotoiset urheiluseurat kilpailevat keskenään menestyksestä (lue rahasta menestymisen myötä) . Tästä kiellosta ei Suomessa näytetä välitettävän. Harva kiellon tietää ja kukaan ei tee Brysseliin kantelua.