Okei, tämä voi pitää paikkansa.
Yritetään vielä kerran.
Omat pointtinihan oli siis tässä (ehkä vähän sekavasti ilmaisin ne):
A) Voisi koittaa jotakin kärkijoukkuetta vastaan vaihtaa Hukan kakkoseksi ja Lähteen kolmoseksi ennen pudotuspelejä. Ei välttämättä pysyvä ratkaisu, mutta mielestäni voisi olla parempi noin päin. Noilla Lähteen näpeillä on helpompi vaihtaa tuota kakkos-kolmosväliä kärkijoukkueita vastaan ja Hukka hiukan parempi ykkös-kakkosvaihtaja mielestäni ja nopeampi etenijä.
B) Kärkijoukkueita (Kirittäret, Pesäkarhut, Virkiä) vastaan Mansen naisten ongelma on mielestäni ollut jo pitkän aikaa se, että vaihtolyönnit on vähän heikompitasoisia kuin vastustajalla.
Tarkoitat varmaankin nimenomaan tuota ykköskeulaa (Peltokangas-Lähde-Hukka-) ja olen samaa mieltä, että se on toiminut hyvin. Mutta voisi ehkä toimia vielä paremmin. Se on täynnä Superin parhaita pelaajia, että kyllähän suoritukset minimissään pitääkin hyviä olla verrattuna muihin pelaajiin.
Se on sitten eri kysymys, että onko se ykköskeula parhaassa mahdollisessa rakenteessa (järjestyksessä) tuolla nykyisellä lyöntijärjestyksellä kärkijoukkueita vastaan ja että riittääkö tuo nykyinen rakenne mestaruuteen asti. Se on käsittääkseni joukkueen tavoite. Kakkosena pelaavan pelaajan tasoon ei pelkästään myöskään vaikuta, että kuka on paras ykkös-kakkosvälin vaihtaja, vaan toinen puoli on myös, että kuka on paras etenijä siihen, jos kärki (Peltokangas) ei pääse kentälle tai palaa. Silloin se kakkosena pelaava pelaaja koittaa aurata kärkietenijänä sen tilanteen päälle ja sitä koitetaan polttaa vaihtotilanteissa, jos eteen ei laiteta etenijäjokeria. Hukka on Lähdettä hieman nopeampi tuossa. Kolmosena Hukan etenemisnopeus menee mielestäni vähän "hukkaan" pesänväleillä vaihtotilanteissa, kun on useammin vain takaetenijänä.
Väitän, että Virpi Hukka on niin hyvä etenijä, että olisi etenijätilaston ykkönen riippumatta siitä pelaisiko ykkösenä, kakkosena vai kolmosena. Kakkosena luultavasti hänellä olisi eniten tuotuja juoksuja määrällisesti. Peltokangas ja Lähde myös Superin nopeimpia etenijöitä.
Noissa tilastoissa pitää huomioida se, että ne on tulleet pääosin heikkoja vastustajia vastaan, joita vastaan noilla etenijöillä vaihtoon riittäisi vaikka pystymailanäppi. Ei tarvitse vaihtolyönnin vaikeusasteen olla sen vaikeampi heikkoa etukenttää vastaan. Mutta noita kärkijoukkueita vastaan pelkkä jatkuva näpin lyönti etukentälle ei tule enää ykköstilanteessa toimimaan, varsinkaan pudotuspeleissä (esim. alla viime kauden tilastot pudotuspeleistä). Pitäisi osata lyödä muutakin
siten, että yritetty lyönti onnistuu (menee sinne, mihin sitä on yritetty). Esim. rajoihin, jatkeille, saumoihin, pystäreitä, varsia, jne. Tämä siis myös kakkoskärjen vaihtajilla. Kyllähän Lähde jonkin verran siis muutakin kuin näppiä lyö, mutta mielestäni Hukka on parempi lyömään niitä haastavampia vaihtolyöntejä ykköstilanteessa, jossa niitä eniten tarvitaan. Lähdekin ihan ok kyllä.
Jep. Pesiksen Maailmasta ja Pesistulokset.fi:stä löytyy myös muita mielenkiintoisia tilastoja.
Näytänpä sulle
@Pikilaaka nyt tilastojen kautta, mitä tarkoitan tuolla, että ongelmana on pidemmän aikaa olleet vaihtolyönnit, kun otit tilastot esille.
Koska tällä kaudella ei ole Jyväskylää, Poria tai Lapuaa vastaan ollut kuin yksi peli vielä, niin katsotaan noita pudotuspelejä muita kärkijoukkueita (Jyväskylä, Pori, Lapua) vastaan viime kaudelta.
Valtaosa pelaajista Mansella on kuitenkin samoja kuin viime kaudella. Mansen naiset pelasi välieräsarjan Poria vastaan ja pronssisarjan Lapuaa vastaan. Jos katsotaan peleittäin onnistumisprosentteja vaihtotilanteissa (ykkös-kakkosvaihtojen ja kakkos-kolmosvaihtojen onnistumisten summa per yritysten summa peleittäin) ja katsotaan kumpi joukkue onnistui paremmin vaihtotilanteissa (
tummennettuna), niin peleittäin ne meni näin:
7.9.19
Manse (yht. 16/29 =
55,2 %, ykkös-kakkosvaihdot 8/18 ja kakkos-kolmosvaidot 8/11, näiden summa 16/29) – Lapua (yht. 19/35 = 54,3 %)
4.9.19
Lapua (yht. 23/31 =
74,2 %) – Manse (yht. 17/24 = 70,8 %)
28.8.19
Pori (yht. 17/30 =
56,7 %) – Manse (yht. 11/33 = 33,3 %)
25.8.19 Manse (yht. 8/31 = 25,8 %) –
Pori (yht. 17/27 =
63,0 %)
23.8.19
Pori (yht. 25/42 =
59,5 %) – Manse (yht. 16/35 = 45,7 %)
Tuo oli mielestäni pääsyy, miksi Manse hävisi noita pudotuspelejä viime kaudella muille kärkijoukkueille. Tuo vaihtotilanteiden onnistumisprosentti oli heikompi neljässä pudotuspelissä viidestä kärkijoukkueita vastaan ja siinä yhdessä vain alle prosenttiyksikön parempi. Siihen taas on syynä heikot vaihtolyönnit eli Mansen naisten ongelmana on pidemmän aikaa ollut, että ne ei osaa lyödä yhtä hyviä vaihtolyöntejä kärkijoukkueita vastaan kuin vastustaja. Vastustajaa parempia ollaan monessa muussa asiassa, mutta tuo on yksi heikkous. Vauhtia kyllä riittää kärjessä vaikka kuinka hitosti, tällä hetkellä kirkkaasti naisten Superin eniten (Hukka, Peltokangas, Lähde, S. Sallinen, ..).
Noita prosentteja, jos Mansen naiset pystyvät parantamaan suhteessa kärkivastustajiin, niin voi tulla mestaruus. Muuten en siihen usko. Eilen Kirittäriä vastaan vastaava vaihtolyöntiprosentti Mansella yht. 12/26 = 46,1 % ja Kirittärillä yht. 20/30 = 66,7 %, vaikka Mansella naisten Superin nopeimmat etenijät.
Toki kakkoskärkenä Ala-Lipasti oli mielestäni myös erikoinen ratkaisu. Luulisin, että S. Sallinen olisi nopeampi siihen. Vaikka S.Sallinen-Hemmilä-Ala-Lipasti voisi olla järkevämpi kakkoskeulan järjestys, jos Ala-Lipastia pidetään siellä kakkoskeulassa. Toki myös se kotiuttajien lyöntijärjestys on pohtimisen arvoinen asia.
Sellainen kysymys
@Pikilaaka , että kun Kirittärille kerran hävittiin tuo peli, niin oliko kyse mielestäsi vain huonosta päivästä Mansella (yritetyt suoritukset ei onnistuneet) vai siitä, että jotain tehtiin väärin tuossa pelissä?
Eli pitäisikö jotain asiaa muuttaa ensi peliin vai voitetaanko Kirittäret ilman muutoksiakin jatkossa?
Joukkueen tavoitehan on mestaruus, jolloin pudotuspeleissä viimeistään pitää noita kärkijoukkueita alkaa voittaa. Toki voi olla, että sinne on suunniteltu jo erilaiset taktiikat.