No niin, finaalit alkavat sitten naisilla! Katsoin tuossa Kirittärien viimeisen pelin Lapuaa vastaan ja joitain huomioita pelistä finaaleja nähden:
-Korpelan kentällemeno täytyy saada kiinni nollatilanteessa. Vaikeuttaisi huomattavasti Kirittärien sisäpelaamista, jos Korpela saadaan kopilla pois, varsinkin jos Hukkakaan ei voi edetä kunnolla ja täten pelata yhdeksikössä. Kirittäret eivät yleensä myöskään käytä ysiä piilokärkenä, joten Korpelan vastuu kentällemenosta on suuri. Korpelan vahvin lyönti kentällemenossa on pystäri. Nollatilanteessa Korpelaa vastaan Lapua pelasi perinteisellä ulkopelikuviolla sieppari rajassa lähellä. Samalla lailla kuin Manse esim. alla olevassa kuvassa.
Tuo on ainakin yksi hyvä vaihtoehto ulkopelikuvioista Korpelaa vastaan. Tuossa kuviossa laittaisin Lähteen melko keskelle ja Korhosen melko kauas ja keskelle hakemaan pystäreitä, jos pelataan samalla ulkopelikoostumusella kuin viime pelissä. Vähän siis kolmosraja auki ja jos siihen onnistuu joskus hyvän lyönnin lyömään, niin luultavasti pääsee vain kakkoselle sekä Tampereella että Jyväskylässä.
-Itse en kuitenkaan pelaisi tuolla edellisellä kuviolla Korpelaa vastaan, vaan koittaisin laittaa pystärilyöjälle vieläkin inhottavamman ulkopelikuvion sinne. Alla Sotkamon kuvio viidennestä finaalista vuodelta 2011:
Tuollaista koittaisin Korpelaa vastaan, tosin naisten rajoille suhteutettuna, inhottavin mahdollinen ulkopelikuvio pystärille mielestäni, takana keskellä oleva polttaja (Kiviharju) suoraan keskellä takakenttää ja etupelaaja (Vuorinen?) hyvin lähelle lähes samalle linjalle hakemaan näpit ja varret. Tosin tuo kuvio vaatii sen, että lukkari syöttää koko ajan korkeaa syöttöä, jotta näppien ja varsien lyöminen vaikeutuu ja niillä ei pääse helposti kentälle, tolppa pitää siis pysyä lautasella Sallisella tuossa kuviossa.
Tuossa esimerkki tuosta kuviosta esim. ajasta 30:00 eteenpäin
Aika hyvin Sotkamo ottaa pystärit pois tuolla.
-Kannattaako antaa matalaa syöttöä Korpelalle ettei ylipäänsä ehdi lyömään hyvin siitä pystäriä vai tolppaa vai vaihtelevasti? Vaikea sanoa. Riippuu mielestäni ulkopelikuviostakin. Itse lähtisin ehkä koittamaan juuri syöttötuomarin linjan päälle menevää matalaa syöttöä hänelle, jos pelataan tuolla ylimmän kuvan kuviolla, jolla Manse on aiemmin pelannut. Tosin, jos tuolla Sotkamon pystärinpoistokuviolla pelataan, niin sitten tolppaa tai ainakin puolikorkeeta, että myös näpin lyöminen vaikeutuu. Muutenkin tuolla Sotkamon kuviolla pitää tuon etupelaajan lukea hyvin lyöjän näppiyritykset laajalta alueelta ja hakea ne. Korpela käytti välillä myös pitkiä näppejä kentällemenossa.
-Kirittärien takakärjestä kannattaa ottaa nollatilanteessa kasi kopilla pois ja tiputtaa ysi (Mantsinen). Tällöin Kirittäret joutuu käyttämään jokerin kopittamiseen. Jos käyttävät etenijäjokerin kopittamiseen, niin Korpelan kentällemenovastuu kasvaa entisestään.
-E. Sallinen kannattaa tiputtaa kentälle nollassa, jos lyö tyhjään kenttään ja on ennen Kirsilää. Paitsi ehkä silloin, kun lyöjät todella vähissä.
-Vaihtotilanteessa Kirittärien ollessa ulkona mielestäni hyviä vaihtolyöntiratkaisuja on ainakin kärkietenijän menopesän puoleiset kiertävät näpit (esim. kakkostilanteessa koukkunäppi ykkösrajaan) ja merkatut rajakovat kärkietenijän lähtöpesän puolelle. Miksei myöskin varret. Olennaista tietysti tunnistaa, että kuinka lähellä etukentän pelaajat pelaavat milloinkin ja valita sitä mukaa näppi tai kova.
-Koppareista epävarmempi on mielestäni Korpela. Taisi päästää Lapuaakin vastaan yhden kunnarin, että jos koittaa takaa läpi, niin sinne puolelle mielestäni.
-Etukenttä Kirittärillä ei ole kahden etummaisen pelaajan osalta ihan yhtä hyvä kuin Porilla, joten näpeillä ehtii paremmin sen ollessa samalla etäisyydellä, mutta Nieminen etulukijana on hyvä. Kuitenkin välillä Nieminen lukee lyöjää aika riskilläkin ja jättää luukun auki. Jos on vapaita lyöntejä käytössä, niin ainakin itse kokeilisin jatkeiden lisäksi myös luukkuja vaihtotilanteessa.
-Takatilanteessa Kirittärien polttolinja on vahva. Siellä on luultavasti kauimmaisina polttajina Urpelainen, Mäki-Maukola ja Nieminen. Kotiutuksissa ei ainakaan Niemiselle hermopalloja, jos noista täytyy valita. Se, että kannattaako lyödä hermopalloja juuri ollenkaan vai koittaa esim. merkistä väliin ensimmäisellä kärkietenijälle tai kovia sauman puhkaisuja tai pitkiä koukkunäppejä tms. on mielenkiintoinen kysymys. Ainakin kahden palon tilanteessa ehkä mielummin merkistä väliin kuin hermopallo.
-Sisäpelissä Kirittärien vaihtajien lyöntivalikoima on monipuolinen, mutta Korpelaa vaihdetaan paljon näpeillä. Urpelaisen tyypillinen ratkaisu on lyhyt näppi kakkosrajaan. Nieminen saattaa lyödä mitä tahansa vaihtotilanteessa, myös esim. rajakovaa. E. Sallinen lyö paljon välilyöntiä kotiuttajana.
No, onnea!