Naispesäpallon buumin yksi tämän hetken menestystarinoista löytyy Raumalta. Feralla kulkee niin kentällä kuin sen ulkopuolella, ja seuraa eteenpäin viemässä on Lukon Liiga-mestaruuden takanakin ollut Timo Rajala.
Rauman Fera seilaa friskissä myötätuulessa. Viidentenä viilettävä ryhmä on paitsi onnistunut kentällä, myös saanut raumalaiset sankoin joukoin taakseen.
Tällä kaudella raumalaisten yleisökeskiarvo on koko naisten Superpesiksen paras: 955 katsojaa. Viime kauden lukema oli jo mainio, kun 845 katsojan keskiarvolla Fera oli yleisöluvuissa sarjan neljäs.
Lähes tuhat raumalaista alkukauden kotiotteluihinsa houkutellut seura olisi myös miesten Superin tilastoissa parempi kuin viisi seuraa.
– Kyllähän voitto ruokkii kaikkea ja tuo yleisöä lisää lajista riippumatta. Pelaajat elää tunteella mukana siinä pelissä, se vielä ruokkii sitä yleisön mukaantuloa, sanoo Feran varapuheenjohtaja Timo Rajala.
Seura uusiutui taustoiltaan ja hallitukseltaan täksi vuodeksi kosolti. Aiemmin jääkiekon ja Lukon puolelta tunnettu Rajala on nyt hallituksessa vastuussa kilpailutiimistä. Pelikentän puolella Fera sai kasvaneen budjettinsa turvin solmittua tärkeitä jatkosopimuksia.
– Nuoria potentiaalisia eteenpäin meneviä pelaajia on paljon. Sitten vielä löydettiin hyvä pelinjohtokaksikko [Juho Kaikko ja Aleksi Mäkelä] siihen kesän lopulla. Siitä tämä on oikeastaan rakentunut tämä homma, Rajala taustoittaa räväkkää alkukautta.
Osansa hyvissä katsojaluvuissa on Rajalan mukaan siinä, että Fera on emännöinyt alkukaudella enimmäkseen sarjan kärkiporukoiksi ennakoituja ryhmiä ja voittanut jokaisen kotiottelunsa. Toisaalta myös ottelutapahtumaan on tehty lisäpanostuksia, täsmälleen ottaen musiikkiin ja väliaikaohjelmaan.
– Musiikin mukaan ottaminen nostaa tunnelmaa, ja sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole katsomossa välttämättä sen pesäpallon takia, viihtyvät siellä katsomossa paremmin, Rajala kertoo.
Puitteet Feran kotipesässä Otanlahden pesäpallostadionilla eivät ole naisten Superin mittapuulla heikot, mutteivät ilmiömäisen hyvätkään. Rajala lupailee, että muutoksia on luvassa, joskaan ei aivan täksi kesäksi.
– Alustava tulitikkuaskiversio uudesta kotipesän takana olevasta katsomosta on tehtynä. Tällä hetkellä on kaupungin kanssa aloitettu keskustelut siitä, voisiko se olla jonain vuonna mahdollinen, että se saataisiin siihen tehtyä, Rajala sanoo ja jatkaa:
– Saataisiin stadionia aivan uudelle tasolle katsojaolosuhteiden ja ravintolatilojen osalta. Sitähän tuo vaatii, kun lähdetään hyppäämään tästä vielä yksi steppi ylöspäin.
Tulitikkuaskiin on luonnosteltu uuden takakatsomon kapasiteetiksi noin viittäsataa henkeä. Sivujen lisäkatsomot vetävät tuhatkunta satakuntalaista.
– Sitten oltaisiin varmaan 1500–1700 hengessä. Sen uskon, että se on Raumalla jo joksikin aikaa ihan varmasti riittävä määrä, Rajala linjaa.
Lisää rahaa yrityksiltä
Kasvussa Raumalla on myös budjetti. Rajala kertoo, että aiemmin ilmoitetuista luvuista poiketen Feran Superpesis-joukkueen kokonaisbudjetti on 362 000 euroa. Kasvua edellisvuodesta on nelisenkymmentä prosenttia. Sijoituskohteita sadan tuhannen euron lisärahalle ei ole tarvinnut erikseen metsästellä.
– Kyllähän sitä menee! Sitä menee organisaatioon, pelaajiin, pelaajien hyvinvoinnista huolehtimiseen, matkustamiseen, ruokailuun, etelän leireihin, varusteisiin ja niin edelleen, Rajala luettelee.
Lisäksi Rajala kertoo Feran laajentaneen valmennustaan ja myös pelaajabudjettiaan. Se nousi täksi kaudeksi 80 000 euroon ja kasvoi viime vuodesta 45 prosenttia.
– Pelaajistoon käytetään jonkun verrankin enemmän rahaa kuin ennen, samoin joukkueen yleiseen hyvinvointiin. Noista ne luvut koostuvat.
Rahaa on toki helpompi saada kulumaan kuin haalittua kasaan. Tulobudjetin kasvusta on vastannut paikallinen yrityselämä.
– Yhteistyökumppanitulot ovat meillä eniten nousseet. Niitä on kasvatettu merkittävästi, Rajala avaa.
Pelaajabudjetissa ovat Pesäpalloliiton ohjeistuksen mukaisesti pelkät pelaajapalkat – eikä Feralla toisaalta muuta ilmoitettavaa tuohon lukuun olisikaan.
– Tällä hetkellä on niin, että pelaajat huolehtivat sivukuluistaan itse. Ei ole kelläkään tällä hetkellä asuntoa tai autoa. Voi jossakin kohtaa muuttua, mutta ei ole kellään tällä hetkellä.
Mediakumppani Sanoman rahoja seuran tilinpidosta ei löydy.
– Ei ole meidän laskuissa mukana, Rajala tyytyy kuittaamaan.
Kirkkain kiikarissa
Rajala on pitkän linjan urheilujohtaja, sillä hän teki pitkän päivätyön Rauman Lukon toimitusjohtajana pestissä, joka tuli päätökseensä keväällä 2021. Feran hallitukseen raumalainen oli päätynyt jo myös aiemmin, kun seura toimi vielä Lukon nimellä.
Lukko-pestinsä aikana Rajala ei voinut toimia yhtä aktiivisesti pesäpallon puolella, mutta kun yksi ovi sulkeutui, toinen avautui.
Feran lyhyen tähtäimen tavoitteita Rajalan ei tarvitse kauaa pohdiskella. Tähtäimessä on seuran ensimmäinen mestaruus.
– Jääkiekossahan mä lopetin vuonna 2021 mestaruuteen. Nyt olisi tavoite saada pesäpallossa vielä sama asia toteutettua, Rajala leiskauttaa viitaten Lukon historialliseen voittoon.
Feran paras saavutus on vuoden 2015 pronssi. Ähkyä ei podeta.
– Joukkueella on kovat tavoitteet ja kovat kehittymishalut. Kyllä me uskotaan, että se on ihan mahdollinen. Jos ei tänä vuonna, niin tässä lähivuosina. – – Se on tavoite, jonka eteen tässä töitä tehdään, Rajala lausuu.
Junioripuolen kehitystyössä seuraavat askelet otetaan kohti systemaattisempaa pelaajapolkua halki Rauman seudun.
– Meillä on tarkoitus lähteä käynnistämään laajamittaisempaa lähiseurayhteistyötä, varmaan jostakin D:stä tai C:stä, ja sitä kautta lähteä vahvistamaan meidän C- ja B-junnuja. Laitilan kanssahan me teemme jo tällä hetkellä yhteistyötä Ykköspesiksen ja Superin välillä, jonkun verran myös B:n välillä.
Raumalta 50 kilometriä kasitietä pohjoiseen löytyy se naisten Superin seura, joka on kahminut mestaruuksia, mitaleja ja vienyt myös katsojalukujen kärkipaikan viimeiset kolme kautta. Fera on toistaiseksi jäänyt Satakunnan pikkusiskoksi pesäpallossa, mutta nousee kohisten kohti Pesäkarhujen korkeuksia.
Mahtuuko Satakuntaan jatkossakin kaksi naisten Superpesis-seuraa?
– Hyvin mahtuu. Täällä on paljon muitakin hyviä kasvattajaseuroja kuin Fera ja Pesäkarhut. Ei meillä pelaajista ole hirveästi vielä ollut pulaa. Mitä isompi massa on, todennäköisesti laatuakin tulee enemmän.