Hyvinkään Tahko teki isoja uudistuksia viime kauden jälkeen niin urheilupuolelle kuin taustallekin. Seurassa halutaan tulevaisuudessa, että eri tahot tekevät parempaa yhteistyötä, jotta voitaisiin puhua yhdestä suuresta Hyvinkään Tahkosta. Pihkalan stadionille tullut remontti on jo alkukaudesta puolestaan näkynyt positiivisesti myynnissä.
Viime kaudella miesten Superpesiksen puolivälierien ulkopuolelle jäänyt Hyvinkään Tahko ilmoitti syksyllä, että Antti Yli-Saunamäestä tulee Tahko ry:n toiminnanjohtajan pestin lisäksi miesten Superpesis-joukkueen manageri. Samalla ilmoitettiin myös, että Tahko Pesis Oy:n ja Hyvinkään Tahko ry:n toimintaa yhtenäistetään.
Miesten Superpesis on Hyvinkäällä toiminut oman osakeyhtiönsä alaisuudessa kaudesta 2018 lähtien. Osakeyhtiön puheenjohtaja on Janne Rättö ja hallituksessa on mukana muun muassa Jari Viita ja Esa Honkalehto. Rättö ja Viita ovat tukeneet myös Tahkoa merkittävästi rahallisesti vuosien varrella. Yhtiön toimitusjohtajana alle vuoden toimia ehtinyt Johanna Vuorenmaa irtisanottiin puolestaan tehtävästään kesken viime kauden
Vuosien varrella edustusjoukkueen ja emoseuran välien läheisyys on vaihdellut. Yli-Saunamäen mukaan yhteistyö organisaatioiden välillä ei ole toiminut aiemmin toivotulla tavalla ja siihen lähdettiin tekemään muutosta.
– Minä olen Tahko ry:n toiminnanjohtaja, jolla on vastuullani naisten Superpesis ja juniorijoukkueet sekä joitakin aikuisjoukkueitakin. Miesten Superpesis on ollut oy:n alla. Meillä on ollut haasteena, että organisaatioiden toimijat eivät ole puhuneet samaa kieltä. Molemmat ovat tehneet omia juttujaan. Ei ole ollut yhtenäistä linjaa, mihin suuntaan Tahkoa halutaan.
Yli-Saunamäellä on itsellään pitkä historia Tahkossa. Hän on valmentanut hyvinkääläisjunioreita, Tahkon naisten joukkuetta ja viimeisimpänä toiminut Tahkon miesten pelinjohtajana kesällä 2022. Yli-Saunamäen sopimuksen piti olla alunperin kaksivuotinen, mutta hän jäi viime kaudesta sivuun ja pelinjohtajaksi saatiin tuolloin Raimo Bragge.
– Isossa kuvassa meidän pitäisi olla yksi Hyvinkään Tahko. Suurta yleisöä ei kiinnosta, mikä se loppuliite siinä perässä on. Meidän pitää pystyä luomaan strategia niin, että edesautetaan pesäpallon elinvoimaisuutta ja suosiota Hyvinkäällä ja sen lähiympäristössä. Kun Superpesis-joukkueet pärjää, niin se tuo lisää harrastajia. Ja se tuo lisää yleisöä. Ne kulkee käsi kädessä, viime syksystä lähtien ollaan saatu toimintaa avoimempaan suuntaan, Yli-Saunamäki toteaa.
Onnenpotku pelinjohdossa
Viime syksynä Tahko ilmoitti, että miesten Superpesisjoukkueen pelinjohtoon saapuvat Jarkko Pokela sekä Sami Österlund. Pokela johdatti vuosina 2021 ja 2023 Porin Pesäkarhut naisten Superpesiksen mestariksi. Pokela otti vastuukseen ykköspelinjohtajan tehtävät ja Österlund toimii hänen apunaan. Österlundin vastuualueeseen kuuluu myös seuran juniorivalmentajien ja pelaajapolun kehittäminen.
– Lähdimme rakentamaan koko Hyvinkään Tahkoa tietyllä tavalla uudelleen jokaiselta osa-alueelta. Niin oheisjuttuja kuin urheilupuolta. Tunnistimme meidän budjetin ja lähtötason urheilullisesti. Haluamme kuitenkin päästä mitalipeleihin säännöllisesti. Yksi äärimmäisen tärkeä juttu sen saavuttamiseksi on saada moderni huippuvalmennus.
– Kävi kyllä onnenpotku, että saimme Jarkon ja Samin molemmat tämän tarinan taakse. Totta kai meillä on ollut myös useamman vuoden Harri Yrttiaho fysiikkavalmentajana, joka on ihan Suomen huippuja alallaan. Saimme valmennusprosessin sellaiseksi, että siinä on jatkumoa. Kaikki ovat sitoutuneet parin vuoden sopimuksella tähän hommaan.
Alkukauden neljästä ottelusta Tahkon miehet ovat ottaneet kolme voittoa ja joutuneet poistumaan kentältä tappio niskassaan vain kertaalleen, kun Manse PP vei Pihkalassa pelatun ”kotiottelunsa” 2-0-jaksoin nimiinsä.
– Olemme pelanneet jo nyt ihan hyvin, mutta tietenkin koko ajan näkymä on jo tulevaan vuoteen ja sitä seuraavaan. Kokonaisvaltaisesti ollaan menty jo valtavasti eteenpäin. Ollaan myös saatu lisää tekijöitä mukaan. Kun itse olin kaksi vuotta sitten pelinjohtajana, aika yksin sai koko palettia pyörittää. Nyt on selkeästi enemmän voimia toimistolla. Se mahdollistaa toiminnan kehittämisen, Yli-Saunamäki linjaa.
Superpesiksen kilpailu koventunut
Miesten Superpesiksen kilpailu on koventunut vuosi vuodelta ja tälle kaudelle mitaliehdokkaisiin voidaan etukäteen laskea ainakin seitsemän joukkuetta. Hyvinkään Tahko on yksi niistä. Yli-Saunamäen mukaan marginaalit onnistumisen ja epäonnistumisen välillä ovat todella pienet. Pelkkä sijoitus ei hänen mielestään aina kerro sitä, kuinka kausi on onnistunut.
– Marginaalit ovat todella pienet. Voit tippua puolivälierissä tai voittaa mitalin. Pienistä yksityiskohdista puhutaan, kuten harjoittelun onnistumisesta, joukkueen ehjänä pysymisestä ja pelin kehittymisestä. Kausi voi olla myös hyvä, vaikka olisi viides. Sijoitus pelkästään ei ole se itseisarvo. Esimerkiksi Sotkamon Jymy putosi ensin puolivälierissä ja seuraavana vuonna voitti mestaruuden.
– Rehellisyyden nimissä viime kauden jälkeen meidän piti ansaita uskottavuus uudelleen. Se on ihan fakta juttu. Äärimmäisen iso juttu on, että saimme uuden valmennuksen hommiin ja seurahomma kehittyy nyt eteenpäin. Pelaajat ovat ostaneet sen hyvin ja ovat samalla sivulla.
Tahko sai pidettyä joukkueensa ytimen kasassa, kun Petteri Alanen, Santtu Patova, Juha Niemi, Luka Raesmaa ja Teemu Nurmio kaikki tekivät seuran kanssa sopimukset, jotka kantavat pelikauteen 2026 asti. Lisäksi uusi tähtihankinta Iiro Kuosa teki Hyvinkäälle palatessaan peräti 2+1-vuotisen sopimuksen.
– Saatiin myös nopeasti tärkeitä jatkosopimuksia tehtyä. Tahkon vahvuus on myös se, että meillä on pitkästä aikaa pitkäjänteisyyttä toiminnassa. Ollaan saatu runko sidottua pitkäksi aikaa ja joukkueen ikärakenne on suhteellisen hyvä. Moni pelaaja on parhaimmillaan vasta parin vuoden päästä. Se luo uskoa eteenpäin, Yli-Saunamäki pohtii.
Kova poliittinen vääntö Pihkalasta päättyi hyvään tulokseen
Tahkon kotikentälle Pihkalaan tehtiin viime kauden jälkeen remontti ja nyt se täyttää Superpesiksen vaatimukset. Kaupungin kanssa käytiin pitkät neuvottelut ja lopulta lopputulos oli seuraa tyydyttävä. Parannetut olosuhteet ovat näkyneet positiivisesti myös ottelutapahtumien myynnissä alkukaudesta.
– Hankkeen pääajatus oli, että Pihkalaan pitää saada Superpesiksen vaatimat 1500 katoksen alla olevaa paikkaa. Sehän toteutui ja sen yhteydessä saatiin pieniä asioita vietyä eteenpäin ja parannettua. Olutkatsomo ja VIP-katsomot muun muassa laajenivat.
– Kaupungin kanssa oli kova poliittinen vääntö, että tuleeko remonttia ollenkaan, tuleeko se nykyisen muotoisena vai vielä laajempana. Saatiin se keskimmäinen vaihtoehto, mihin pitää olla ihan tyytyväinen. Tämä oli valtava harppaus eteenpäin. Stadionin ympäristö siistiytyi paljon.
– Ollaan nyt pystytty huomattavasti parantamaan kenttämyyntiä. Sinne on tullut uusia tuotteita ja saatiin pieni fanikonttikin. Tosi hyviä myyntejä oheismyynteineen olemme tehneet ensimmäisissä peleissä, se on jopa yllättänyt positiivisesti. Hyvät säät ovat myös toki auttaneet.
Pihkala tunnetaan pelikenttänä avoimuudestaan joka suuntaan, mutta katsomon osalta Yli-Saunamäki on tyytyväinen, kun katto tiivistää ainakin yhden suunnan.
– Stadionin rakenne on nyt hyvä. Ääni kaikuu hyvin, joten tunnelma tulee varmasti olemaan hyvä varsinkin ratkaisupeleissä, Yli-Saunamäki toteaa.
Yli-Saunamäen mukaan Hyvinkäällä halutaan järjestää Itä-Länsi-tapahtuma tulevaisuudessa. Sen aika ei kuitenkaan ole vielä parin seuraavan vuoden aikana.
– Kyllä me ollaan puhuttu siitä. Halutaan se tänne jossakin vaiheessa. Sitten keskustellaan, että vaatiiko se vielä jotain muutoksia. Aika paljon halukkuutta on tällä hetkellä, joten ei ehkä ihan vielä parin vuoden sisään se tule meille. Mutta varmasti viiden vuoden sisään sitä haetaan. Ja uskon, että Hyvinkää sen varmasti pystyisi hyvin järjestämään, Yli-Saunamäki päättää.
edit. 27.5.2024 klo 18.09: Korjattu Tahkon alkukauden otteluiden voitot oikein.