Superpesis Oy herää henkiin – Tanskanen latasi tiskiin kovat tavoitteet

Pesäpallon pääsarjat saavat oman organisaationsa, kun Superpesis Oy kaivetaan pöytälaatikosta takaisin esille. Sotkamon Jymyn menestyksen arkkitehti Juha Tanskanen on johtamassa Superpesiksen kehittämistä, ja asetetut kasvutavoitteet Tanskasen suulla kerrottuna ovat todella kovat.

Tanskanen toimii Huippupesis-työryhmän puheenjohtajana ja konklaavi on Pesäpalloliiton valtuuksilla päättänyt tuoda Superpesis Oy:n takaisin. Pääsarjojen organisaatio oli olemassa 1990-luvulta lähtien, kunnes se ajettiin alas pelikauden 2019 jälkeen.

Muutaman vuoden hengähdystauon jälkeen Tanskanen ja kumppanit näkivät, että omalla organisaatiolla on paikkansa pesäpallon pääsarjojen kehittämisessä. Aiemmasta poiketen Superpesis Oy:n omistajana on sataprosenttisesti Pesäpalloliitto, eivät Superpesiksen seurat.

– Olemme päättäneet palauttaa Superpesis Oy:n takaisin henkiin. Sen päätehtävä tulee olemaan johtaa ja toteuttaa huippupesis-strategiaa. Olemme aloittaneet organisaation rakentamisen ja uskomme hallituksen ja toimitusjohtajan olevan kasassa elokuussa.

– Liitossa ei ehkä ole ollut niitä ihmisiä, jotka ovat erikoistuneet huippupesäpallon kehittämiseen – paljon ihmisiä kyllä, jotka tekevät töitä sen eteen. Nyt siihen on tarkoitus laittaa vauhtia, jotta tätä ei tehdä jonkun muun ohessa, Tanskanen kertoi pesiskauden avausinfotilaisuudessa.

Kasvuluvut kuin start-up-yhtiöllä

Superpesis Oy:n paluusta oli puhuttu jo pitkän aikaa, joten tämä ei mikään jymy-yllätys Tanskasen kertomana ollut. Sen sijaan Kainuun pesäpallomogulin kaiken kansan nähtäville esittämät kasvutavoitteet osoittavat, että visiot eivät ole pieniä ja nälkä on suuri.

Tavoitteet 2023-2026:
+ 50 % katsojamäärien keskiarvoihin
+ Seurojen eurot +50 %
+ Superpesis Oy +100 %

Tanskanen painotti, että hänen mielestään pesäpallossa on nyt vahva momentum. Koronavuodet toivat pienen nitkahduksen ja kuopan Superpesiksen kasvulle, mutta trendi on ollut viime vuodet selvä. Yleisömäärät ovat kyllä kasvaneet, mutta vielä suuremmassa nousussa ovat olleet tv-otteluiden katsojamäärät.

Silti esitettyjä tavoitteita voi pitää varsin kunnianhimoisina, ei kuitenkaan minään haihatteluna. Monella paikkakunnalla mm. uusien stadioneiden myötä yleisömäärien kasvu peräti puolella on toki mahdollista, mutta usealla Superpesis-seuralla on ollut haasteita pitää kiinni edes nykyisistä katsojamääristään.

Vedonlyöntirahat, tv-rahat ja ”Helsinki”-kortti

Tanskanen toi esille myös muutaman isomman trendin ja pesäpalloon merkittävästi vaikuttavan muutoksen lähivuosina. Veikkauksen monopoli urheiluvedonlyönnissä on tulossa tiensä päähän, ja seuraavalla hallituskaudella erittäin todennäköisesti siirrytään lisenssijärjestelmään, mikä tuo markkinoille uusia toimijoita.

Tämä on muissa Euroopan maissa johtanut siihen, että urheilun pääsarjoihin ja niiden seuroille on virrannut selvästi aiempaa enemmän markkinointieuroja. Jos ja kun Superpesis Oy ja seurat saavat uuden isomman rahavirran joltakin lisenssin haltijalta – tai Veikkaus joutuu kaivamaan taskujaan syvemmältä –, on se jo yksi askel kasvuun.

Toinen Tanskasen esille tuoma muutos on nykyisen tv-sopimuksen päättyminen Sanomien kanssa tavoitekauden lopulla kauden 2026 lopussa. Pesäpalloliitto jatkoi tv-oikeussopimusta Nelosen ja Ruudun kanssa syksyllä 2020, ja nykyinen sopimus ei rahallisesti monia tahoja tyydytä.

Ruutu-yhteistyön aikana kuitenkin pesäpallon näkyminen tv-katsojille on kehittynyt valtavin hyppäyksin ja katsojamäärät ovat kasvaneet sen mukana. Kun uutta tv-sopimusta neuvotellaan, on Superpesiksellä mahdollisuus nostaa se aivan uudelle tasolle eurojen osalta. Ja jos näin ei tapahdu, on se paha epäonnistuminen lajille.

Kolmantena asiana Tanskanen kertoi kaupungistumisen, mikä vaikuttaa pesäpallon lisäksi tietysti laajemminkin yhteiskuntaan. Monella perinteisellä pesäpallopaikkakunnalla asukasluku on laskussa ja väki virtaa isoihin kaupunkeihin. Kun pesiskansa ikääntyy ja monilla pienemmillä kylillä on lapsia ja nuoria niin vähän, että heistä ei saa edes kokonaista pesäpallojoukkuetta kasaan, on se massiivinen haaste lajille.

Toisaalta Tanskasen kalvoilla vilahti myös taikasana ”Helsinki” ja sotkamolainen puhui Tampereen ja Manse PP:n noususta Superpesikseen erittäin positiivisesti. Pesäpallon pitäisi saada jalansijaa kaikissa isommissa kaupungeissa, mutta Superpesis Oy ei välttämättä ole se toimija, joka siinä pystyy auttamaan.

Lopuksi Tanskanen linjasi, että Superpesis Oy:n täytyy kyetä olemaan seurojen tukena.

– Riittääkö seurojen osaaminen vastaamaan näihin haasteisiin? Uskon, että Superpesiksellä on tässä iso rooli, Tanskanen sanoi.