Saloranta kiroaa siirtomarkkinan hulluttelua: ”Kaikki tekee sopimukset vuotta ennen”

Kuva: Lassi Karvonen / Manageri Sami Saloranta on vuosikaudet ollut voimahahmo Kempeleen Kirin takana, mutta lisää hartioita tarvitaan jatkossa.

Kuva: Lassi Karvonen / KeKi-Manageri Sami Saloranta ei ole tyytyväinen Superin siirtomarkkinoiden tilanteeseen.

Kasvaneet pelaajapalkkiot ja muuttuneet pelaajamarkkinat ovat puhuttaneet paljon viime vuosina. Nykyään joukkueiden täytyy olla jo hyvissä ajoin kasaamassa joukkuetta vuosien päähän ja kättä saa laittaa keskinkertaistenkin pelaajien kohdalla entistä syvemmälle taskuun.

Kempeleen Kiri teki tälle kaudelle valtavan kiinnityksen, kun joukkueeseen liittyi kaiken mahdollisen voittanut Tuomas Jussila. Kempeleen managerina toimiva Sami Saloranta kommentoi Supervuoron haastattelussa siirtomarkkinoita kovin sanankääntein.

– Eihän Jussilan tasoisia kavereita ole enää ketään markkinoilla. Sopimukset täytyy tehdä hyvissä ajoin, Jussilankin sopimus tehtiin vuosi sitten joulukuussa. Olimme aiemminkin Jussilan kanssa neuvoteltu tulosta Kempeleeseen, mutta nyt se oli sitten mahdollista, Saloranta sanoi.

Manageri Salorannan sanojen mukaan viimeisen viiden vuoden aikana muutos on ollut valtava.

Korhosen Jussi saatiin aikoinaan pudotuspelien korvilla ja siitä sotkamolaiset vähän suuttuivatkin, että miten tällaista tehdään kesken kauden. Nyt sitten [kirosana] kaikki tekee sopimukset vuotta ennen. Kuviot ovat muuttuneet ihan totaalisesti.

– Meitä kärkiporukoita on seitsemän, jotka voivat mitalista pelata ja pystyvät hommaamaan kärkipelaajia.

– Aiemmin ne olivat vain Sotkamo ja Vimpeli. Nyt muillakin on se näkymä, että voi pärjätä, joten pelaajamarkkinat kuumenevat. Huippupelaajia ei ole ihan hirveästi ja niistä tapellaan, Saloranta toteaa.

Sen lisäksi, että sopimuksia tehdään jo kauan ennen edes kuluvan kauden päättymistä, ovat myös pelaajille maksetut summat kasvaneet. Salorannan syyttävä sormi nousee Imatran suuntaan.

– Palkkiot ovat kasvaneet, ei siitä pääse mihinkään. Aikoinaan se varmaan lähti siitä, kun Imatra osti Jussilan. Sen tasoiset pelaajat alkoivat sitten mitoittaa siltä pohjalta palkkionsa.

– Sieltä tämä hulluttelu lähti liikkeelle. Enemmän on nyt seuroja, jotka pystyvät maksamaan ja tekevät pelaajien markkinan, Saloranta sanoi.

– Silloin viisi vuotta sitten sai 30 tuhannella huippukaverin, mutta nyt sitä ei saa lähellekkään tuolla, manageri kertoi.

Jymyn Kuosmanen kaipaa kolmikantaneuvottelua

Olli Eronen ja Antti Tokkari saivat tuoreimmassa Hutunkeittäjät-podcastin jaksossa vieraakseen Sotkamon Jymyn pelinjohtajana sekä toimitusjohtajana toimivan Mikko Kuosmasen. Jaksossa Kuosmanen on hyvin pettynyt muuttuneeseen kulttuuriin ja toivoo asiaan jonkinlaista järjestelyä.

Kuosmanen ymmärtää seurajohtajana, että pelaajia on rajallinen määrä ja tiettyjen pelaajien kaappaaminen sekä joukkueeseen panostaminen on taloudellisesti fiksu satsaus, sillä hyvin usein tietää, mitä rahoilleen vastineeksi saa.

– Se ilmiö, että neuvotellaan 2025 vuoden sopimuksia, eihän se ole kenenkään etu. Pelaajilla vääristyy tämä maailma. Ne ovat nuoria kavereita ja se pyörii liikaa näiden pelaajien ympärillä, Kuosmanen sanoi Hutunkeittäjille.

Tilanne on Kuosmasen mukaan haastava, sillä pelitapahtumat eivät tuota seuroille tarpeeksi ja liiketoimintaa on laajennettava lajista riippumatta. Nykyinen kulttuuri ei tue tavoitetta seurojen kehittämisestä.

– Markkinatalouden laithan tässä on, enkä aio asiaa itkeä. Miettimisen paikka, että olisiko kaikille järkevämpää, myös pelaajille, että meillä olisi kolmikantaneuvottelu: pelaajayhdistys, Pesäpalloliitto tai Superpesis ja seurat. Valitettavasti meillä ei ainakaan ole toimivaa pelaajayhdistystä, minkä kanssa asioista keskusteltaisiin.

Pesäpallo toimi aiemmin omana yhdistyksenään Suomen Huippu-urheilijoiden Unionin alla, mutta liittyi Joukkueurheilijat ry:n alaiseksi. Joukkueurheilijat ry on koripallon, lentopallon, pesäpallon sekä salibandyn pelaajien muodostama edunvalvontajärjestö, jonka tarkoituksena on valvoa urheilijan etua ja auttaa sopimusasioissa.