Seinäjoen JymyJussien kausi on lähtenyt erittäin synkin sävelin käyntiin. Joukkue majailee tällä hetkellä sarjataulukon häntäpäässä jättäen taakseen ainoastaan Alajärven Ankkurit.
Pelilliset otteet ovat olleet heikkoja, etenkin sisäpelissä ei ole saatu ulosmitattua kaikkea potentiaalia, sillä tehtyjä juoksuja on kirjattu ainoastaan 4,5 ottelua kohden. Päästettyjen määrän taas on tuplasti tuon.
JymyJussien hallituksen puheenjohtajana toimiva, pitkän pelaajauran läpikäynyt Ossi Viljanen purki Supervuoron haastattelussa joukkueen alkukautta analyyttisesti – ensin joukkueen urheilullisen puolen suoritusta.
– Talven aikana jo nähtiin, että joukkueessa on valtavasti mahdollisuuksia ja potentiaalia. Nyt lämpimillä keleillä pallo on kulkenut molemmin puolin kovaa, eikä urheilullinen menestys ole ollut tuloksen valossa sellainen, mitä toivottiin. Aika paljon ollaan hävitty pisteitä pieniin, henkilökohtaisiin, virheisiin.
JymyJussit on kerännyt 13:sta ottelustaan vain kaksi voittoa ja kahdeksan pistettä. Kaikki pisteet ovat kertyneet sarjataulukon häntäpään muita joukkueita vastaan ja ainoat voitot kaudella ovat Ankkureista ja Koskenkorvan Urheilijoista.
– Jos katsotaan tuloksen taakse, häviöt ovat tulleet ylemmän kastin joukkueille ja kun ollaan pelattu ns. omien vastustajien kanssa, ollaan saatu pisteitäkin. Toki oltaisiin voitu suorittaa niissä paremminkin, mutta urheilu on siitä kivaa, ettei sitä voi etukäteen ennustaa, Viljanen sanoi.
Tervehdyttämistä tuloksen kustannuksella
Viljanen kertoo JymyJussien valinneen strategiaksi nuoriin lupauksiin panostamisen. Näitä tulevaisuuden nimiä mitataan vasta muutaman vuoden sisällä. Onnistuneet talven kamppailut ovat näyttäneet ratkaisun oikeaksi, eikä heikosti alkanut kausi pelota kokenutta yritysjohtajaa.
– Meidän tavoite on toiminnan tervehdyttäminen ja organisaation kehittäminen. Samassa pitäisi myös katsoa urheilullista puolta, joten ainut oikea vaihtoehto on katsoa riittävän pitkällä kiikarilla. Olisi ollut kornia puhua tasapainottamisesta ja organisaation kehittämisestä ja samalla hankkia riskillä kalliita pelaajia. Se ei olisi toiminut.
– Täytyy vain hyväksyä, että jossakin kohtaa se täytyy tehdä tuloksen kustannuksella, Viljanen kertoi.
Viime kaudella seinäjokiset olivat Superpesiksessä yhdeksänsiä, samoin kuin kesällä 2021, jolloin JymyJussit jäi pudotuspelien ulkopuolelle vasta viimeisen runkosarjakierroksen jälkeen. Tätä ennen fuusioseura puolestaan oli neljä kautta putkeen mukana pudotuspeleissä, mutta neljästä puolivälieräsarjasta jäi käteen vain yhden pudotuspeliottelun voitto.
Viljanen seuran taloudesta: ”Ollaan edelleenkin tiukoilla”
Ennen kauden alkua monissa piireissä oli esillä spekulointia kestääkö seuran talous uuden kauden pääsarjassa. Viljanen avaa kuinka moniulotteisen asian kanssa ollaan tekemisissä.
– Jos mennään realiteetteihin, niin ollaan menty koronavuodet läpi, ja jos korona on paskin, sitten tuli tuo sota, mikä on vielä huonompi. Se vaikuttaa isosti toimintaympäristöön ja kokonaisuuteen.
– Koko ajan mennään parempaan suuntaan, mutta totta kai se kehittyminen on hidasta ja sitä eivät yhtään edesauttaneet nämä poikkeusolosuhteet. Urheiluliiketoiminta on muutenkin hankalaa ja suomalaisia menestystarinoita laskiessa ei tarvitse käyttää edes varpaita.
– Siinä mielessä ollaan edelleenkin tiukoilla ja joudutaan tekemään tiukkoja päätöksiä. Paljon näitä jumpataan ja se ei ole mikään salaisuus, Viljanen kertoi.
Tällä kaudella JymyJussit on vetänyt kotiotteluihinsa vain keskimäärin 863 katsojaa, millä Superissa taakse jäävät ainoastaan Koskenkorva ja Pattijoki. Vielä ennen koronakausi Seinäjoki oli joka vuosi sarjan kärjen kannoilla yleisömäärissä ja kannattajia kotiotteluissa kävi noin 1500 per peli.
– Jos me ei nähtäisi sitä, että ollaan menossa oikeaan suuntaan, eihän tässä hommassa olisi mitään järkeä. Työ jatkuu ja sen edessä täytyy olla nöyrä.
Kantaako Etelä-Pohjanmaa neljä Superin seuraa?
Etelä-Pohjanmaa on erittäin kilpailtua aluetta niin pesäpallon kuin muidenkin palloilulajien kesken. Sadan kilometrin säteeltä löytyy neljä miesten Superpesis-joukkuetta, joiden kesken kilpailu niin sponsoreista kuin pelaajista on kovaa.
Viljanen pitää Seinäjoen asemaa pitkässä juoksussa kuitenkin merkittävänä ja varsin lupaavana.
– Meidän haaste Seinäjoella on siinä, että meiltä löytyy seitsemän pääsarjatason palloilujoukkuetta. Kehittyvän kaupungin hyvä puoli on se, että löytyy monimuotoisuutta, mutta se haastaa yrityksiä, kun sidosryhmiä ja kontakteja on monelle puolelle.
– Jos sulla on 100 rahaa käytettävissä ja se pitää jakaa kahdelle tai kahdellekymmenelle, se matematiikka on aika nopeasti suoritettu, Viljanen sanoi.
Seinäjoki maakuntakeskuksena kasvaa: kaupungin väkiluku ylitti 65 000 vuonna 2022. Muut maakunnan Superin paikkakunnat ovat taas kutistuvia, kun niin pois muuttaminen kuin väestön ikääntyminen vähentää asukasmääriä.
– Kun katsotaan Seinäjokea alueena, toimintaympäristöt muuttuvat jokaisella Superpesis-paikkakunnalla, ja kun mietitään niinkin ison asian kuin polarisaation vaikutusta, Seinäjoki on kasvava kaupunki. Meillä on kaikki perusedellytykset nuorelle pelaajalle. Miksi me emme näitä vahvuuksia käyttäisi hyväksi.
– Meidän pitää ansaita paikkamme. Jos ympärillä tehdään hyvää työtä, ei se ole meidän tai niiden vika. Sitten muut ovat tehneet hyvää työtä ja meidän pitää suoriutua paremmin joka osa-alueella, Viljanen linjasi.
Jymy- vai Maila-Jussit Seinäjoen tulevaisuutena
Tälle kaudelle Seinäjoelle saatiin myös miesten Ykköspesis-joukkue, kun Maila-Jussit nousivat viime kauden päätteeksi sarjaporrasta ylemmäs. Puheenjohtaja lyttää puheet vastakkainasettelusta ja kertoo kaiken olevan osa yhtä isoa suunnitelmaa.
– Päätimme yhdessä, että näin toimitaan. Me näimme sen pelaajamäärän, joka tulee nyt Seinäjoella siihen ikään, että hyvä pelipaikka on löydettävä. Kun katsottiin ympärillä olevat seurat, aika nopeasti kävi ilmi, että niille ei paikkoja muualta riitä.
– Jokainen seura katsoo tässä taloustilanteessa ensin omat pelaajat ja sitten vasta ketä otetaan ulkopuolelta. Pahimmassa tapauksessa olisi käynyt niin, että oltaisiin hukattu yksi sukupolvi sillä, ettei riittävän laadukkaita pelipaikkoja löydy.
JymyJussit syntyi syksyllä 2012, kun Maila-Jussit ja Nurmon Jymy perustivat uuden seuran, joka peri Jymyn sarjapaikan Superpesiksessä. Muutamaa vuotta aiemmin Nurmon kunta puolestaan oli liittynyt Seinäjokeen. Kaikki paikallisissa pesispiireissä eivät ole näitä päätöksiä vielä tähänkään päivään mennessä sulattaneet.
Oman peliuransa Jymyn riveissä pelannut 46-vuotias Viljanen sen sijaan uskoo seurojen väliseen yhteistyöhön.
– Kaikki luulevat, että me olemme eri kastia, mutta kyllä me yhteistyötä tehdään ja suunnitelmat ovat kirkkaat tuleville vuosille. Mutta ei me niistä asioista torilla huudella. Kerromme toimenpiteistä ja päätöksistä sitä mukaa kun katsomme, että se on järkevää, Viljanen sanoi.
Luottoa riittää nykykokoonpanoon
Tämä yhteistyö mahdollisesti tukee JymyJusseja myös kauden loppua kohti mentäessä. Siirtoraja umpeutuu 21.7. ja ennen tätä on seurojen mahdollista tehdä pelaajakaappauksia vahvistamaan syksyn pelejä. Seinäjoella ei aiota toistaiseksi heikkoon menoon uusilla hankinnoilla reagoida.
– Salaman pitää iskeä, että alettaisiin reagoimaan. Meillä on muutama pelaaja, jotka eivät ole vielä päässeet suorittamaan. Kyllä me luotetaan niihin pelaajiin, ketkä me ollaan valittu.
– Pidän Maila-Jussien pelaajia meidän pelaajina, ja nämä organisaation sisällä tapahtuvat reagoinnit ovat mahdollisia. Useampi pelaaja ansaitsisi näytönpaikan, Viljanen kertoi.
Erityisesti nousevat esiin hurjia kehitysaskeleita ottanut lukkari Ville Soini ja Maila-Jussien väreissä kauden aloittanut Miska Mäkiviita.
JymyJussit palasi juhannustauolta pahimmalla mahdollisella ohjelmalla, kun tiistaina joukkue hävisi vierasottelun Vimpelissä. Tänään torstaina sarjan piikkipaikan haltija Veto puolestaan saapuu vieraaksi Seinäjoelle.