Pesäpalloliitto ilmoitti, että jatkossa Superpesiksen ja Ykköspesiksen otteluissa ei pelata enää supervuoroa, vaan tasatilanteessa seuraa suoraan kotiutuskisa. Miksi? Sille emme saaneet kuulla perustelua.
Supervuoron poistaminen nousi esille viime kauden aikana, kun julkisesti keskusteltiin – jälleen kerran – otteluiden kestosta ja pelien pitkäksi venymisen tuomista ongelmista. Päätöstä ei kuitenkaan ilmeisesti tehty tästä syystä, sillä pelien kestoa ei tiedotteessa mainita sanallakaan.
Silloinkin ongelmaa olisi lähdetty purkamaan täysin väärästä päästä. Pesäpallo-otteluiden kesto todellakin on vuosi vuodelta hiljalleen pidentynyt, eikä se ole täysin ongelmatonta. Syynä ei ole kuitenkaan esimerkiksi supervuoron lisääminen, sillä pesäpallon säännöt ovat pysyneet muuttumattomina koko tuon ajanjakson.
Se mikä on kasvanut, on tylsien hetkien määrä otteluissa, jolloin kentällä ei tapahdu mitään. Vuoronvaihdoista saadaan usein joukkueelle ylimääräinen aikalisä, lukkareiden heittely on usein pelkkää pelin jarruttamista kärkkyvien etenijöiden pidättelyn sijaan ja otteluihin mahtuu aivan liiaksi kuolleita hetkiä.
Supervuoro taas on kenties pelin jännittävin tapahtuma. Sen poistamisella on ylipäänsä marginaalinen vaikutus otteluiden kestoon ja yli kolmetuntisiksi venähtävät pelit olisivat joka tapauksessa sellaisia – pelataan supervuoroa tai ei.
Mutta, kuten todettua, pelien keston typistäminen ei siis edes ollut syy supervuoron poistamiseen. Niin tehtiin koska… niin, miksi? Nyt näyttää siltä, että kun tarpeeksi oli keskusteltu, jotain piti päättää. Ja koska supervuoron poistaminen voitiin tehdä helposti ja ilman suurempia vastalauseita, päätettiin tehdä se.
Tiedotteessa kotiutuskisaa kutsutaan dynaamiseksi, urheilulliseksi, hienoksi ja mielenkiintoiseksi tavaksi ratkaista ottelun voittaja, ja sitten kappaletta myöhemmin lukee, että pudotuspeleihin supervuoro jää, koska otteluille halutaan pelinomainen ratkaisu.
Kotiutuskisa ei sitä tietysti ole, toisin kuin supervuoro. Oliko päätöksen takana siis halu saada otteluihin lisää ”sirkushuvien” elementtiä? Kotiutuskisa on luonnollisesti huippujännittävä ja vaikka ensikertalaisellekin ymmärrettävä tapa ottelun voittajan selvittämiseksi, mutta pelinomainen se ei ole, kuten Liitto itsekin myöntää.
Kysyttiinkö asiaa edes millään tapaa strukturoidusti katsojilta? Koska tiedotteessa ei mitään viittausta tällaiseen ole, on vaikea päätellä, että näinkään olisi tehty.
Tehtiin jotain, fiilispohjalta, kun piti tehdä. Toivottavasti jatkossa lajin kannalta merkityksellisten päätösten takana on muutakin kuin tarve näyttää, että jotain tapahtuu.