Kolmen viikon matka Espanjasta Suomeen on Fugepesiksen ainoa ongelma

Toni Kohonen IPV Fugepesis

Kuva: SuperJymy Oy / Toni Kohonen IPV:n paidassa Fugepesiksen ottelussa 2022.

Superpesiksen kausi alkaa tänä viikonloppuna Fuengirolassa Espanjassa. Sarjakauden avaus nähdään Espanjan auringon alla jo viidennen kerran. Fugepesiksen ottelut keräävät joka vuosi jos jonkinlaista kritiikkiä, mutta oikeasti ainoa ongelma on liian suuri tauko kotimaisen kauden alkuun.

Kun Superpesis virallisesti starttaa naisten osalta lauantaina ja miehissä sunnuntaina, joudutaan kotimaan pelien käynnistymistä liki kolme viikkoa. Fugepesis voisi olla erinomainen lähtölaukaus pesiskaudelle, mutta jää nyt irralliseksi kummajaiseksi.

Fugepesiksen pelejä on vuosien verralla kritisoitu monista erilaisista syistä. Pelialusta ja Fuengirolan kenttä ei sovellu pesäpallon pelaamiseen. Pelin taso osin tuosta ja otteluiden ajankohdasta keskellä vielä varsinaiseen sarjakauteen valmistautumista jää usein heikohkoksi.

IPV:n kannattajilta ja naisten pelin kotijoukkueeksi merkityltä joukkueelta jää yksi peli kotikentällään näkemättä – ellei sitten ole valmis pulittamaan tuhatta euroa lomareissusta Espanjan Aurinkorannikolle.

Eikä tämä kritisointi lainkaan tuulesta temmattua ole. Eivät Fugepesiksen ottelut mitään huippupesäpalloa useimmiten ole, eikä Suomessa kukaan edes harkitsisi pääsarjaotteluiden viemistä vastaavalle kentälle. Pelien televisiointikin on totuttua heikompaa, kun siihenkään tarkoitukseen Fuengirolan kenttä ei kovin hyvin sovellu.

Mutta ei Fugepesiksen ole tarkoitus huippupesiksen huipentuman ollakaan. Sen sijaan sillä olisi mahdollisuus olla todellinen pesiskesän startti, mistä alkaisi uuden sarjakauden markkinointi, hehkutus ja yleisön mielenkiinnon nostatus.

Fugepesiksestä uuden Superpesis-kauden lanseeraus

Jos Espanjassa pelattaisiin esimerkiksi noin viikkoa ennen kotimaan kauden alkua, voisi tämä toimia lähtöpisteenä suunnitelmalliselle koko Superpesiksen kattavalle kampanjalle, millä pesiskansa herätellään jälleen uuteen kauteen. Nyt Fugepesis jää omilleen, vauhdikkaan lähdön sijaan mitättömäksi varaslähdöksi.

Kolmen viikon tauko Espanjan otteluiden ja todellisen kauden avauksen välillä asettaa myös pesäpalloa seuraavan median erikoiseen asemaan. Pitäisikö kautta ennakoida jo ennen Fugepesiksen pelejä vai jättää ne kokonaan huomioimatta? Yleisesti vastaus kysymykseen tuntuu olevan, että Espanjan ennakkolähtöä ei noteerata juuri mitenkään.

Muutenkin Superpesiksen ja seurojen kauden alun markkinointi ja sarjakauden nostatus jättävät paljon toivomisen varaa toiminnalle. Miesten Superpesiksen kärkiseuroista esimerkiksi Mansella, Tahkolla tai Vedolla ei ole vielä lainkaan ottelulippuja myynnissä. Monilla seuroilla verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat ovat jumahtaneet suurinpiirtein viime syksyn tilanteeseen.

Ryhtiä ja suunnitelmallisuutta kaivattaisiin. Nyt niin Fugepesis kuin moni muu asia tuntuu puuhastelulta, millä ei ole yhteyttä mihinkään isoon kuvaan.